Hoppa till huvudinnehåll

Politiker ställer krav på IOK – vill att också OS-golfen flyttas: ”Risken för dödsfall kan inte uteslutas”

Henrik Stenson golfar i Rio
Henrik Stenson golfar i Rio Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA golf,os i rio,Olympiska sommarspelen i Rio 2016

Det är oansvarigt att ordna golftävlingar på den varmaste platsen i Japan, anser politikern Shigefumi Matsuzawa. Matsuzawa har därför skickat ett brev till IOK där han kräver att OS-golfen ska flyttas.

Om Internationella olympiska kommittén IOK, får som den vill kommer maraton- och gångtävlingarna att avgöras i Sapporo i stället för Tokyo under OS nästa sommar. Orsaken är den förväntade hettan och att man inte vill se en liknande fars som under friidrotts-VM i Doha.

Ett liknande förfarande borde också gälla OS-golfen anser den japanske politikern Shigefumi Matsuzawa, rapporterar Reuters.

Matsuzawa har skickat ett brev till IOK:s ordförande Thomas Bach och bett om att flytta golftävlingarna från Saitama Prefecture.

– 2017 skrev ett forskningsteam en rapport där det framgår att Kawagoe City i Saitama Prefecture är den varmaste platsen i hela Japan.

– Mellan slutet av juli och början av augusti är den varmaste perioden i Japan och att arrangera tävlingar utomhus i denna region skulle vara extremt oansvarigt, skriver han.

Över 1000 personer kan drabbas av värmeslag

Under de senaste tre åren har medeltemperaturen varit 31,7 grader i Sautama Prefecture för perioden slutet av juli till början av augusti.

Matsuzawa vill att golftävlingarna ska flyttas till Wakasu Golf Links i Tokyobukten där det är ungefär fyra grader svalare den här perioden. Enligt Matsuzawa kunde andra alternativ vara Hakone, Nagano eller Hokkaido.

Baserat på tidigare siffror uppskattar Matsuzawa att över 1000 personer kan drabbas av värmeslag under de åtta dagar som golftävlingarna pågår om man spelar i Saitama Prefecture.

– Ambulanser och sjukhus kommer inte att kunna ta hand om alla patienter och risken för dödsfall kan inte uteslutas, skriver han.