Hoppa till huvudinnehåll

Processen mot Donald Trump går in i ny fas när politikerna röstar om öppenheten i riksrättsutredningen - se direkt klockan 15

I USA går riksrättsutredningen mot Donald Trump in i en ny fas i dag torsdag. Representanthuset har för första gången en omröstning i samband med den. Den här omröstningen handlar inte om att ställa Trump inför riksrätt, utan om att göra utredningen mer öppen.

Du kan se direktsändningen med start klockan 15 överst i artikeln.

I sak handlar omröstningen om en resolution som fastslår på vilket sätt riksrättsutredningen mot president Trump går vidare.

Hittills har vittnesförhören i samband med utredningen skett bakom stängda dörrar, vilket framkallat stark kritik från republikanerna och Vita huset, även om flera republikaner haft möjlighet att delta till förhören.

Nu föreslår demokraterna att man ska gå in för öppna förhör. Resolutionen slår fast, att vittnesförhör framöver också kan höras offentligt och att utskrifter från förhör och utfrågningar kan offentliggöras.

Lagen förutsätter inte öppna förhör, men kritiken från republikanerna anses delvis ha pressat demokraterna till att göra utredningen mer offentlig.

Samtidigt hoppas demokraterna att de nya reglerna ska pressa Trumps administration att bidra till utredningen med vittnen och bevismaterial.

Demokraterna styr utredningen

Resolutionen väntas godkännas i representanthuset, eftersom demokraterna har majoritetsställning och nästan alla ledamöter har sagt att de stöder förfarandet.

Kärnfrågan i utredningen är, om president Donald Trump i ett telefonsamtal försökte pressa Ukrainas president att starta en utredning kring Trumps politiska rival, Joe Bidens och hans sons affärer i Ukraina.

Om resolutionen med de nya reglerna godkänns, ger det republikanerna lite större inflytande på utredningen. Republikaner i underrättelseutskottet kommer till exempel att kunna ställa frågor till vittnen under utfrågningar.

Republikanerna kommer också att ha vissa möjligheter att föreslå egna vittnen och dokument, men demokraterna har styr fortfarande utredningen har möjligheten att rösta ner förslagen.

Demokraterna hoppas också att öppna förhör kommer att skapa ett större intresse för utredningen bland allmänheten.

Oklart om John Bolton vittnar

På onsdagen kallade demokraterna också in president Trumps tidigare säkerhetspolitiska rådgivare, John Bolton, till att vittna.

Bolton och Vita huset gick skilda vägar tidigare i höst.

John Boltons namn har också dykt upp i samband med utredningen, bland annat har Bolton under sin tid i Vita huset ha ondgjort sig över Trumps personliga advokats, Rudy Giulianis arbete.

Enligt tidigare vittnesmål, ska Bolton ha kallat Giulianis förehavanden i anslutning till Ukraina för en “drogaffär” och sagt att han inte vill ha något med det att göra.

Det är oklart om Bolton kommer att ställa upp som vittne.

Läs också