Hoppa till huvudinnehåll

Tjäreborgs nya storägare hotellmagnaten Petter Stordalen siktar på 10 hotell i Finland

En brett leende Petter Stordalen, i svart tröja, står framför en vägg med färggranna vykort och gestikulerar med händerna.
Petter Stordalen besökte Helsingfors på torsdagen. En brett leende Petter Stordalen, i svart tröja, står framför en vägg med färggranna vykort och gestikulerar med händerna. Bild: Lehtikuva Petter Stordalen

Den norske entreprenören och miljardären Petter Stordalen har som mål att inom fem år äga 10-12 hotell i Finland utanför huvudstadsregionen.

– Vi kommer att erbjuda gästerna fler koncepthotell och mer olika typer av upplevelser som bygger på nordiska traditioner och förväntningar, säger Stordalen till STT.

Stordalen tror inte att diskussionen kring klimatförändringen kommer att minska på flygandet. Han hoppas i stället att till exempel biobränslen och ny teknologi som minskar på bränsleanvändningen kan minska på den klimatbelastning som flygandet orsakar.

– I Norge gick övergången från bränslemotorer till elbilar väldigt snabbt. Tack vare endast några åtgärder som regeringen införde sålde man i fjol fler elbilar än traditionella bilar, säger Stordalen.

Fokus på Finlands stora städer

Petter Stordalen äger Nordens största hotellkedja, Nordic Choice Hotels. Bolaget gjorde entré i Finland år 2016, då tornhotellet Clarion öppnade på Busholmen i Helsingfors. I somras köpte bolaget upp lyxhotellet Kämp i Helsingfors.

På onsdagen stod det klart att Stordalen går in som ny ägare i Thomas Cook Northern Europe där bland annat resebyrån Tjäreborg och dess nordiska systerbolag ingår.

Nu sätter bolaget siktet på fler hotell också utanför huvudstadsregionen, i städer som Tammerfors, Åbo och Uleåborg.

Torgeir Silseth, vd på Nordic Choice, säger att Lappland ännu inte finns med i framtidsplanerna, men att bolaget håller ett öga också på norra Finland.

– Det är naturligtvis ett intressant område, men det är väldigt säsongsbundet, så vi fokuserar först på de stora städerna, säger Silseth.

Källa: STT