Hoppa till huvudinnehåll

Bokprat, musik, film och fest - Svenska veckan fyller Åbo med svenskt program

Alla fem från arrangörsgruppen uppställda vid två planscher, på den ena syns Svenni på den andra står det Svenska dagen.
Pia Relanto, Liisa Suopanki, Maria Svanbäck, Anna Edgren och Kjell Wennström hör till arrangörsgruppen. Alla fem från arrangörsgruppen uppställda vid två planscher, på den ena syns Svenni på den andra står det Svenska dagen. Bild: Yle/Marie Söderman svenska,pia relanto

Svenska veckan firas runtom i Svenskfinland den 4-10 november 2019 med digert program.

I Åbo bjuds det på svenskt program varje dag - både för de allra minsta barnen, lite äldre barn och för vuxna.

En nyhet för de små är språkbadsmusikleken Tjolahåpp där barn i åldern 0-3 år får vara med och sjunga och spela på två språk i ungdomsgården Vimma den 6 november, under ledning av Marina Pettersson.

- Det här har varit mycket populärt, men fortfarande finns det några platser kvar, säger Åbo stads kulturkoordinator Anna Edgren som tar emot anmälningar.

En annan nyhet är högläsning i skymningen som ordnas på Apoteksmuseet i Åbo centrum torsdagen den 7 november klockan 16.30.

I samarbete med Åbo stadsbibliotek ordnas också ett popup-bibliotek med litteratur som tangerar 1700- och 1800-talet.

En interör från köket i Qwenselska huset i Åbo
Bokläsning blir det i Apoteksmuseet. En interör från köket i Qwenselska huset i Åbo Bild: Marie Söderman / Yle Qwenselska huset,Apoteksmuseet (Åbo),Åbo,fortuna-kvarteret

Under tisdagen blir det högläsning för vuxna i Åbo huvudbibliotek från 16.30 och bokprat om deckarpastischer med Nalle Valtiala.

Fredagen bjuder på ett författarsamtal med Merete Mazzarella och Rosa Liksom i huvudbibliotekets studio klockan 18.00.

Skolelever är med

Skolelever i Åbo bjuds också på program. Den svenska jonglören Johan Wellton besöker Sirkkala skola, liksom Teater Viirus med den mångmediala klassrumsföreställningen Så sant!

S:t Olofsskolans elever får besök av författaren Maria Turtschaninoff och Teater Fabel med pjäsen Rockpojken 3.0.

Precis som tidigare år kommer också språkbadselever i Åbo att medverka i programmet under Svenska veckan. På tisdag sjunger unga språkbadselever in Svenska dagen i Hansakvarteret klockan 10.

Svenska dagen den 6 november startar klockan 8 med ett jippo vid järnvägsstationen i Åbo där språkbadselever från Luostarivuoren koulu delar ut Svenska dagen-påsar med kex till tågresenärer.

- Språkbadseleverna är mycket ivriga och glada och är gärna med i programmet, säger pensionerade språkbadsläraren Liisa Suopanki.

Fest i Sigynsalen på Slottsgatan

Svenska dagen kulminerar i den stora festen i Sigynsalen klockan 18.00, som samtidigt uppmärksammar att arrangören Folktinget fyller 100 år.

Festtalet i Sigynsalen hålls av Borgå stifts tidigare biskop Björn Vikström, dansuppvisning blir det med elever från föreningen ÅKG Palästra och Pargasbördiga Sebastian "Bubbeli" Lindgren står för musiken efter pausen.

- Festen är öppen för alla och inträdet är fritt, men intresserade ska anmäla sig till Luckan i Åbo, säger Kjell Wennström, lokalpolitiker i Åbo och styrelsemedlem i Folktinget.

Skumvinsglas bredvid varandra.
Festdeltagarna bjuds på bubbel i pausen. Skumvinsglas bredvid varandra. Bild: Jouni Immonen / Yle fester,mousserande viner,champagne,drycker,Mousserande vin,skumvin

Svenska dagen-fester ordnas också i Vasa, Lahtis och Helsingfors.

På lördag blir det tvåspråkig folkmusikkonsert klockan 14.00 på huvudbibliotekets musikavdelning tillsammans med Marianne Maans och Marjaana Puurtinen.

Också för filmsugna blir det program - filmen om den unga Astrid Lindgren visas i Kino-salen i Logomo på måndag kväll klockan 16.30, inträde 5 euro.

Den unga Astrid cyklar på landsvägen.
Bild från filmen Unga Astrid. Den unga Astrid cyklar på landsvägen. Bild: Nordisk film Alba August,Unga Astrid

Dessutom ordnas en aftonkonsert på Arbis, teater och föreläsningar i huvudbiblioteket, guidning i Apoteksmuseet, sjukhusbesök och språkbadskaffe, med mera.

Hela programmet under Svenska veckan finns på webbplatsen svenskaveckan.fi.

På Kimitoön bjuder Teater Fabel, Teater Kojan och Teater Josefina på tre olika teaterpjäser och clownen Torabella ger en magishow. Veckans specialfilm på Villa Lande är Woman at War.

I Pargas har Teaterboulages familjepjäs Morris och Leia premiär lördagen den 9 november.

Läs också