Hoppa till huvudinnehåll

Dags för mörka helgen i Hangö och Raseborg – passa på att besöka bunkern Irma i Harparskog

En röd lykta i ett mörker.
De här lyktorna som idag upplevs som mysiga användes under kriget i bunkrarna. Den här lyktan är i originalskick. En röd lykta i ett mörker. Bild: Yle / Christoffer Westerlund bunkrar,krig,Skogby, Raseborgs stad,Harparskoglinjen,Raseborg,Västnyland,lyktor,mörker,frontmuseet i lappvik

Gemenskap, tid att stanna upp, må bra och njuta – så beskriver turismchef Jon Lindström i Hangö den känsla turismsektorn i Hangö och Raseborg vill förmedla med det nya evenemangskonceptet Mörka helgen.

Mörka helgen ska också ses som en möjlighet att ta fasta på byarnas och regionens mångsidiga natur och anrika historia, säger Jon Lindström och får medhåll av turistchefen i Raseborg, Ville Vuorelma.

Man kan till exempel besöka bunkern Irma i Harparskog.

Eldsjälarna bakom Hangö frontmuseum bjuder på fredag (1.11) på upplevelser i den krigstida bunkern Irma.

Tre personer inne i en krigstida bunker. Två män, emn kvinna. De ler.
Äntligen november! eller åtminstone Mörka helgen i Raseborg och Hangö, tänker Ville Vuorelma, Piia Hasselberg och Jon Lindström. Tre personer inne i en krigstida bunker. Två män, emn kvinna. De ler. Bild: Yle / Christoffer Westerlund bunkrar,krig,Skogby, Raseborgs stad,Harparskoglinjen,Raseborg,Västnyland,Piia Hasselberg, Lappvik frontmuseum

En natt i bunkern är vad tillställningen kallas, en av många olika evenemang som har med Mörka helgen att göra.

Inne i bunkern Irma bjuds på verkligt mörker, eller egentligen skum belysning, historier och legender från både krigstiden och själva byn.

Lyktorna eller mörkerbelysningen, de som på riktigt användes under kriget, är tända från kl 18. Besökarna får också smaka på krigstida mat.

Detalj på en krigstida bunker.
Redan innan man kliver in i bunkern fylls man av en stark känsla av fosterländskhet men också vemod över vad allt krig ställer till med. Detalj på en krigstida bunker. Bild: Yle / Christoffer Westerlund bunkrar,krig,Skogby, Raseborgs stad,Harparskoglinjen,Raseborg,Västnyland,frontmuseet i lappvik

- Programmet skräddarsys enligt behov så att både små barn och äldre kan delta, säger Piia Hasselberg som är ansvarig för evenemanget och guide i bunkern.

Inne i bunkern finns också en specialinbyggd ljus- och ljudvärld som förhöjer upplevelsen ytterligare.

Här är det emellertid slut på nymodigheterna. Bunker nummer 302 Irma, som byggdes 1940 i Harparskog är i övrigt i originalskick. Det som gör Irma unik är att allt inne i bunkern har bevarats.

En krigstida bunker täckt av grön mossa.
Bunkern Irma. Runt Irma har det grävts bort många kubik jord. En krigstida bunker täckt av grön mossa. Bild: Yle / Christoffer Westerlund bunkrar,krig,Skogby, Raseborgs stad,Harparskoglinjen,Raseborg,Västnyland,frontmuseet i lappvik

- Själv anser jag att den är en pärla. I hela Salpalinjen finns inget likt den här bunkern, säger Piia Hasselberg.

Salpalinjen är en bunkerlinje vid Finlands östgräns.

Irma har haft elektricitet från allra första början eftersom själva byn (Skogby) fick el 1938.

I ett rum finns en 45 millimeters pansarvärnskanon. Den är 80 år gammal, men efter lite service i prima skick. Den är i originalskick.

I ett annat litet rum finns ett maskingevär. Det är av märket Maxim och från Sovjetunionen. Maskingeväret kom till bunkern Irma som krigsbyte.

Ryskt, krigstida maskingevär i en bunker.
Maskingeväret Maxim har hållits intakt sedan kriget tog slut. Ryskt, krigstida maskingevär i en bunker. Bild: Yle / Christoffer Westerlund bunkrar,krig,Skogby, Raseborgs stad,Harparskoglinjen,Raseborg,Västnyland,maskingevär,frontmuseet i lappvik

På väggen finns en specialkarta inristad i bunkerns vägg. Genom att rikta maskingeväret enligt kartan visste soldaterna exakt åt vilket håll de skulle skjuta. På grund av den tät rök som uppstod när man sköt med geväret, såg soldaterna nämligen ingenting.

Inne i det största rummet sov, åt och levde 16 soldater.

- Också här är allt, det vill säga britsar, vedspis, ventilationssystem och bunkerns egna brunn i originalskick, berättar Piia Hasselberg.

Ventilationssystemet är egentligen en handdriven mjölkseparator med rör längs taket till alla rum.

- En soldat hade som uppgift att manuellt veva frisk luft till pansarvärnskanonen och maskingevärsrummet, förklarar Piia Hasselberg.

Bunkern Irma restaurerades mellan oktober 2016 och juni 2017. Det har varit ett stort jobb. Cirka 30 frivilliga har skött alla gräv- och övriga utearbeten och tre personer, närmare bestämt Jörgen Engroos, Martin Grünwald och Guy Gröning, har restaurerat allt inne i bunkern.

Bunkern går också att besöka på andra tider än under Mörka helgen. Till exempel om man samlar ihop en grupp kan man komma överens om besök.

- Vi har haft nästan 2000 besökare så här långt i år, säger Piia Hasselberg.