Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump har flyttat till Florida - tycker sig ha behandlats så illa av New Yorks politiska ledare

Donald Trump steg ombord på Air Force One den 25 oktober.
Donald Trump steg ombord på Air Force One den 25 oktober. Donald Trump steg ombord på Air Force One den 25 oktober. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

En av New Yorks kändaste profiler - Donald Trump - har bytt adress. Han har övergivit New York till förmån för Florida. Enligt honom själv på grund av de politiska ledarna där: "Jag har behandlats väldigt illa", skriver han.

President Trumps egentliga flytt till Florida hoppas han blir aktuell först om fem år. Om han blir återvald bor han ju kvar i Vita huset en mandatperiod till.

Men han och hans hustru Melania har redan flyttat sin privata adress från skyskrapan Trump Tower på femte avenyn i New York City till sin golfklubb och jättefastighet Mar-a-Lago, i Palm Beach i Florida.

Det rapporterade New York Times redan innan Trump själv berättade om flytten på Twitter.

Trump, född och uppvuxen i Queens, New York, skriver att han alltid kommer att ha varma känslor för New York och dess invånare, men att han dessvärre har behandlats väldigt illa av både stadens och delstatens politiska ledare.

Enligt Trump är det få som behandlats så illa som han, trots att han betalar miljoner dollar i skatt till både staden och delstaten årligen.

I de senaste tweetarna förklarar Trump inte vilken "behandling" som fick honom att fatta beslutet om flyttningen.

Både staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio och delstatens guvernör Andrew Cuomo är demokrater och har vid flera olika tillfällen drabbat samman med Trump offentligt.

Trump är också rätt impopulär bland invånarna i New York.

Är det skattedeklarationerna eller skatterna som spökar här?

New York Times citerar en anonym källa i Vita huset som säger att Trump är rasande över den stämning som åklagaren på Manhattan lämnat in för att få tillgång till Trumps skattedeklarationer.

Trump är ju den första amerikanska presidenten på 40 år som inte har redogjort för sina inkomster i detalj.

New York Times konstaterar också att många valt att flytta från New York till Florida på senare tid av skatteskäl. New York har återkallat skattelättnader som funnits tidigare och man sparar pengar genom att bo i Florida i stället.

Tidningen uppger att delstaten New Yorks högsta skattesats ligger på 9 procent och stadens högsta skattesats på 4 procent.

Delstaten Florida har ingen inkomst- eller arvsskatt.

"Good riddance"

New York-guvernören Andrew Cuomo låter förstå att det är skönt att bli av med Trump.

Cuomo lät också förstå att Trump är en skattesmitare och att Florida gott kan behålla honom.

Sedan Trump blev president har han tillbringat 99 dagar på Mar-a-Lago i Palm Beach och bara 20 dagar i Trump Tower på Manhattan, enligt NBC.

Det beror delvis på de logistiska utmaningar som säkerhetsarrangemangen kring presidenten förutsätter. Trumps besök på Manhattan har lett till trafikkaos.

Källor: New York Times, Reuters