Hoppa till huvudinnehåll

Gruppvåldtäkt av 14-åring väcker raseri i Spanien - åtalet rubricerades som "utnyttjande"

Protester mot könsrelaterat våld. Demonstration i Barcelona 20.9.2019
Protester mot könsrelaterat våld. Demonstration i Barcelona 20.9.2019 Protester mot könsrelaterat våld. Demonstration i Barcelona 20.9.2019 Bild: AFP / Lehtikuva demonstration,Barcelona,Spanien,våld,kvinnor,våldtäkt

Sexuellt utnyttjande - inte våldtäkt - har använts som brottsrubricering för ett uppmärksammat fall av grov våldtäkt i Spanien. Brottsrubriceringen har väckt raseri runt om i landet.

Fallet gäller en 14-årig flicka som blev våldtagen av fem män.

Männen blev dock inte åtalade för våldtäkt utan för sexuellt utnyttjande. Motiveringen var att flickan var medvetslös då våldtäkten utfördes.

Spanjorerna har uttryckt sin vrede över motiveringen till att männen inte åtalades för våldtäkt.

En domstol i Barcelona beslöt i går att männen var skyldiga till sexuellt utnyttjande. Straffet är 10-12 års fängelse och böter på 12 000 euro.

Problemet är inte domen

Problemet är inte domen utan brottsrubriceringen och den spanska lagen.

Enligt domstolen kan man inte tala om sexuellt övergrepp eftersom flickan hade blivit medvetslös efter att ha konsumerat alkohol och narkotika.

Männen hade inte använt sig av våld eller hot - vilket i Spanien är de omständigheter som är kopplade till brottsbeteckningen våldtäkt.

Våldtäkten ägde rum 2016 i staden Manresa, nära Barcelona. Flickan och männen hade befunnit sig i en övergiven fabriksbyggnad där de hade intagit drycker

I domstolens beslut sägs det att eftersom flickan var medvetslös under attacken "så kunde hon varken acceptera eller avvisa sexuellt umgänge", och att männen därför kunde utföra akten utan att använda sig av våld eller hot.

Protester mot könsrelaterat våld. Demonstration på Puerto del Sol i Madrid 20.9.2019.
Protester mot könsrelaterat våld. Demonstration på Puerto del Sol i Madrid 20.9.2019. Protester mot könsrelaterat våld. Demonstration på Puerto del Sol i Madrid 20.9.2019. Bild: AFP / Lehtikuva demonstration,Spanien,våld,kvinnor,våldtäkt,Madrid

Spaniens vice premiärminister Carmen Calvo säger att regeringen inte kommenterar domstolsbeslut, men att man nu kommer att se till att lagen ändras så att det klargörs att medgivande är en förutsättning för att sexuellt umgänge ska kunna ses som lagligt.

Barcelonas borgmästare Ada Colau och andra politiker och feministiska grupper har fördömt domen, och kräver lagändringar.

- Igen en vansinnig dom där rättsinstansen inte har förstått att bara ett "ja" betyder "ja" , skriver Colau på Twitter:

"En medvetslös 14-åring blir utsatt för en gruppvåldtäkt. Jag är inte en domare och jag kan inte bedöma hur många år i fängelse de förtjänar, men det jag vet är att det här inte är utnyttjande - det är våldtäkt!".

Ett liknande domslut år 2017 ledde till omfattande protester. Då slogs det fast att fem män hade gjort sig skyldiga till sexuellt utnyttjande av en kvinna i Pamplona men att de inte var skyldiga till våldtäkt. Då överklagades domen och landets högsta domstol dömde senare männen för våldtäkt.

Protester mot könsrelaterat våld. Demonstration i  i Palma de Mallorca 8.7.2019
Protester mot en gruppvåldtäkt. Demonstration i Palma de Mallorca 8.7.2019 Protester mot könsrelaterat våld. Demonstration i i Palma de Mallorca 8.7.2019 Bild: EPA-EFE/Atienza demonstration,Spanien,våld,kvinnor,våldtäkt,Palma de Mallorca

Källa: AP

Läs också