Hoppa till huvudinnehåll

Justitiekanslern utreder Skatteförvaltningens beslut att inte publicera vissa personers skatteuppgifter

Dörren till en skattebyrå.
Skatteförvaltnignen tänker för första gången låta bli att publicera vissa skatteuppgifter av personliga orsaker. Dörren till en skattebyrå. Bild: Yle/ Axel Nurmio skatt,beskattning,skattebyrå,Skattebyrå,Finska Skatteförvaltningen,Skatteförvaltningen

Justitiekanslersämbetet utreder Skatteförvaltningens linje att inte ge ut vissa personers skatteuppgifter till medierna.

Det här uppger Justitiekanslersämbetet på Twitter i ett svar till Jouni Kemppainen, chefredaktör för tidningen Maaseudun Tulevaisuus.

Enligt Justitiekanslersämbetet har ett klagomål lämnats in och saken utreds som bäst.

Skatteförvaltningen meddelade på torsdagen att 231 personer har plockats bort från listan med höginkomsttagares skatteuppgifter som skickas till medierna.

Det här är första gången som finländare som har tjänat mer än 100 000 euro har fått möjligheten att stoppa publiceringen av sina skatteuppgifter.

Läs mera:

Skatteförvaltningen plockar bort minst 80 personer från listan med publicerade skatteuppgifter – motiveringen är "exceptionella personliga orsaker"

Finländarnas inkomst- och beskattningsuppgifter är exceptionellt öppna för allmänheten jämfört med hur det är i andra länder – för öppna, menar en del. Frågan är aktuell när de färska beskattningsuppgifterna publiceras nästa måndag.