Hoppa till huvudinnehåll

IK Myrans ligaäventyr tog slut på värsta möjliga sätt – PK-35 kvitterade i sista stund och knep ligabiljetten efter straffar: ”Det var så nära”

Ännu i halvtidspausen såg IK Myran ut att säkra kontraktet i Kipparihallen. Men efter att lamporna slutat fungera kom Helsingforslaget PK-35 med i matchen – och forcerade fram en förlängning i den nionde (!) tilläggsminuten. Matchen avgjordes till slut på straffar.

Med 1–1 i bagaget efter det första mötet mellan lagen hade IK Myran fördelen på sin sida. 0–0 räckte för att säkra kontraktet i Kipparihallen i Karlby på lördagen.

Dessutom såg Jessica Ayers till att Nedervetildamerna hade en 1–0-ledning att försvara i den andra halvleken. Ayers inledde målskyttet i den tredje tilläggsminuten av den första halvleken.

Den andra halvan blev händelserik. Först sade belysningen i hallen upp kontraktet. Efter en flera minuter lång paus kunde matchen fortsätta – och matchen gick långt in på tilläggstid på grund av lampproblemen.

Det tackade PK-35 för. Helsingforsgästerna fick en straff i den nionde tilläggsminuten och Mette Barck var säker från elva meter. 1–1 på tavlan innebar att matchen gick till förlängning.

"Vi borde ha gjort ett mål till"

De två kvarten långa perioderna bjöd inte på mål. Den sista ligabiljetten skulle istället avgöras med en straffläggningstävling.

Där missade två Myranspelare. PK-35 tog vara på fördelen och knep segern med 4–2.

Resultatet innebär att PK-35 får spela ligafotboll säsongen 2020, medan IK Myran åker ner tillbaka till division 1.

Efteråt var inte minst Myranspelaren Amanda Kass uppgiven.

– Det som gör det så jobbigt är att det hänger på så lite. Att det går till straffar. Det var så nära, säger hon för Yle Sporten efter matchen.

– Men PK-35 förtjänade nog det här, även om det inte gör det mindre jobbigt. Vi spelade ändå som vi hade planerat. Vi tog det säkra före det osäkra och jagade dem då de hade boll. Vi borde ha gjort ett mål till, fortsätter hon.

I Kipparihallen var publikstödet enormt igen. Det uppskattar Kass.

– Var vi än har spelat så har vi haft publikövertaget. Det är guld värt. Utan fansen skulle vi inte ha klarat oss så här långt, säger hon.

Artikeln uppdaterad med kommentarer och video på matchens mål klockan 20.38.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport