Hoppa till huvudinnehåll

Mårten och Kati förvandlade sitt växthus till ett ekohem - "Livet är för kort för att hinna med allt vi vill göra"

Mårten och Kati Bondestam tittar över sin tomt.
Det tog nio månader att sanera och bygga om det gamla växthuset. Mårten och Kati Bondestam tittar över sin tomt. ekologiskt byggande

En liten grusväg viker av Masabyvägen i Bobäck i Kyrkslätt och i ändan av vägen står ett gammalt växthus som Mårten och Kati Bondestam byggt om till en lägenhet. Mårten står ute på gården och krattar bort löven som börjat falla ner. Dörren till lägenheten öppnas och det första blicken fastnar på är de två pappersdrakarna som hänger ner från taket.

För nio år sedan flyttade Mårten och Kati Bondestam till ekohuset där de nu bor. Tidigare var huset ett 40 meter långt växthus där tomaterna grodde, men i dag är det ett hem på 59 kvadratmeter som värms upp med hjälp av luftvärmepump, solpaneler och kamin.

Kati står i köket och lagar i ordning. Bilden är tagen från loftet och i vänstra sidan skymtar ett par drakar som hänger i taket.
Kvadratmetrarna är inte så många på papper, men tack vare loftet får Kati och Mårten mer plats för bland annat sin boksamling. Kati står i köket och lagar i ordning. Bilden är tagen från loftet och i vänstra sidan skymtar ett par drakar som hänger i taket. ekologiskt byggande
Färggranna drakar i olika former. bland annat fjäril.
Både Mårten och Kati är kreativa själar som alltid håller på med olika projekt. För tillfället skriver Kati en bok och Mårten bygger smycken av stenar. Färggranna drakar i olika former. bland annat fjäril. Drake

Det är en mulen oktobermorgon. Växterna i den stora trädgården har vissnat, men man kan fortfarande se spåren efter sommaren och allt som vuxit där.

På gården odlar paret Bondestam bland annat potatis, grönsaker och kryddor som Kati sedan använder i den lilla kokvrån.

Det centrala i huset är ekotänk och återvinning. En luftvärmepump och 12 solpaneler värmer både huset och vattnet från den egna brunnen.

När temperaturen sjunker under -25 grader slutar luftvärmepumpen fungera och då värms huset upp med en kamin. Det ekologiska tänket har varit viktigt för Mårten och Kati redan länge.

- Ekotänket har funnits där hela tiden. Mårten skrev en bok år 1975 om hur världen kommer se ut och hur isarna kommer att smälta, så han har haft det i tankarna redan länge, säger Kati.

Mårten och kati håller i en drake tillsammans. De visar upp draken som har formen av en ord.
Både Mårten och Kati är intresserade av pappersdrakar. I huset finns över 2000 stycken. Mårten och kati håller i en drake tillsammans. De visar upp draken som har formen av en ord. ekologiskt byggande

Att bygga om ett växthus till en lägenhet är inget litet projekt. Det tog nio månader för Mårten att rusta upp växthuset till en lägenhet där man kan bo.

- Jag har själv byggt huset, men självklart med hjälp.

Kärnan för huset är ekologiska val av material och återvinning. Under bygget använde Mårten så mycket återvunnet material som möjligt. En del av husets struktur är till exempel gjort av gamla vattenledningsrör som använts i tåg.

Solpanelerna är självkonstruerade, vattnet kommer från egen brunn och i badrummet finns en torrtupp.

- Vi har en separerande tupp så att det inte går avföring eller urin i avloppet utan allt går skilt. Urinen samlas upp och på våren använder vi det för att gödsla i trädgården, säger Kati Bondestam.

Drakar som hänger ur taket som en hög och skåp bredvid varandra, upplyfta i pink och lila som innehåller bland annat snäckor.
I de vita skåpen finns bland annat hundratals olika snäckor som Mårten samlat då han jobbat i Tanzania. Drakar som hänger ur taket som en hög och skåp bredvid varandra, upplyfta i pink och lila som innehåller bland annat snäckor. ekologiskt byggande
Mårten och Kati Broman spelar på en xylofon gjord av stenar som de har ute på gården.
Ute på gården har paret byggt en litofon - alltså en xylofon av sten. Mårten och Kati Broman spelar på en xylofon gjord av stenar som de har ute på gården. ekologiskt byggande

I huset finns över 2000 pappersdrakar och böcker

Både Kati och Mårten lever en fartfylld vardag fylld av olika hobbyer. Kati bygger tavlor av material hon hittar ute i naturen, skriver och pysslar om växter. Mårten bygger bland annat smycken och pappersdrakar. I huset finns över 2000 drakar i olika former och färger.

- Livet är för kort för att hinna med allt vi vill göra, skrattar Mårten.

Mårten Bondestam håller i en drake och visar upp den.
Mårten har åkt flera gånger utomlands för att delta på olika "drakfester" som han kallar dem. Mårten Bondestam håller i en drake och visar upp den. ekologiskt byggande

Ateljén där Kati och Mårten tillbringar största delen av sina dagar är äldre än det egentliga huset. Det kalla utrymmet med pappersdrakar och pysselverktyg har stått på samma plats i ungefär tjugo år.

I det omvandlade växthuset finns många detaljer som både Kati och Mårten tycker om. Men de är ense om vad det allra bästa med det unika huset är:

- Det är nog de stora fönstren och utsikten. Här är det aldrig tråkigt - det är alltid någon hjort eller fågel utanför fönstret man kan se på. Här är vi en del av naturen.

Läs också