Hoppa till huvudinnehåll

Nya massprotester i Hongkong trots demonstrationsförbud

Kravallpolis i Hongkong har igen beskjutit demonstranter med tårgas och pepparsprej, men har inte lyckats driva bort dem från stadskärnan .Svartklädda demonstranter bar ansiktsmasker på sig för att trotsa polisen som har förbjudit dem och en del aktivister angrep för första gången nyhetsbyrån Nya Kinas kontor.

Tiotusentals aktivister deltog i lördagens protester som denna gång främst koncentrerades kring affärskvarteren i stadskärnan samt i närbelägna Victoria park.

En del aktivister kringgick demonstrationsförbudet genom att hålla valkampanjer i Victoria park. Över 100 lokala kandidater som stöder protesterna, hade rätt att bjuda in 50 personer var till parken .

Det innebar att över 5 000 aktivister hade laglig rätt att samlas i parken, trots kravallpoliser som omringat hela området.

Jag har inte deltagit i en protest sedan den 1 oktober då det blev våldsamt, men idag är jag med eftersom vi hoppas på internationellt stöd. Det här är sista chansen för Hongkong,― 84 årige Simon Tse

- Om mer än 100 000 Hongkongbor och inte bara ett par tusen drar ut på gatorna, så är det en signal om att folket i Hongkong kämpar för fria val, sade oppositionsledaren Joshua Wong, som den här veckan förbjöds från att ställa upp i lokalvalet.

Dagens protester fick namnet "Nödsignalen", för att ge eftertryck åt kraven på utökad autonomi och större politiska rättigheter.

- Regeringen och polisen har ignorerat eller förtryckt folkets krav, så vi måste fortsätta vår rörlse för att visa att vi fortfarande vill ha det som vi krävt, konstaterade den 18-åriga aktivisten Gordon Tsoi.

Till och med krav på självständighet

Demonstrationerna urartade i våldsamheter och vandalism på en del håll, då den kinesiska nyhetsbyrån Xinhuas (Nya Kina) högkvarter i Hongkong angreps för första gången sedan protesterna började.

Aktivister slog bland annat sönder fönster på bottenvåningen där det började brinna. Ingen har veterligen skadats i tumultet.

Demonstranterna strömmade mot Victoria park via shoppingdistriktet Causeway Bay, där aktivister bland annat sjöng de brittiska och amerikanska nationalsångerna.

En del aktivister skanderade till och med slagord med krav på självständighet från Kina, vilket utgör ett rött skynke både för Kina och regeringen i Hongkong.

Polisen varnade demonstranterna och uppmanade dem att skingra sig, men det satte inte stopp för protesterna som nu hålls för 22 veckoslutet i rad.

Många svartklädda demonstranter bär ansiktsmasker trots att de har förbjudits av polisen
Många svartklädda demonstranter bär ansiktsmasker trots att de har förbjudits av polisen Många svartklädda demonstranter bär ansiktsmasker trots att de har förbjudits av polisen Bild: EPA Hongkong,Kina

Protesterna utlöstes i somras av en ny, omstridd utlämningslag som sedermera har skrotats. Demonstrationerna har allt mer blivit en kanal för krav på större självstyre, transparens och fria val.

Den 84-årige Simon Tse kom till Victoria park tillsammans med två döttrar.

- Jag har inte deltagit i en protest sedan den 1 oktober då det blev våldsamt, men idag är jag med eftersom vi hoppas på internationellt stöd. Det här är sista chansen för Hongkong, säger Simon Tse.

Officiellt i recession

På fredagen blev det klart att Hongkong nu officiellt är i recession, efter att ekonomin krympte två kvartal i rad.

Ekonomin krympte med över 3 procent mellan juli och september, medan BNP sjönk med 2,9 procent jämfört med samma period i fjol.

Det försämrade ekonomiska läget orsakas främst av minskande inhemsk efterfrågan men också massprotesterna har spelat en stor roll, enligt regeringen.

Ekonomin kommer att påverkas negativt även i fortsättningen om det inte blir ett slut på oroligheterna, varnar regeringen.

Källor: Reuters, AP