Hoppa till huvudinnehåll

Ristomatti Hakola och Anne Kyllönen vinnare i skidpremiären i Vuokatti – Iivo Niskanen orkade inte utmana ända till slut

Ristomatti Hakola efter målgång i FM.
Ristomatti Hakola fick en fin start på säsongen. Ristomatti Hakola efter målgång i FM. Bild: All Over Press Ristomatti Hakola

Ristomatti Hakola och Anne Kyllönen tog hem segrarna när den inhemska skidsäsongen körde igång med finska cupens fristilssprint i Vuokatti. Kyllönen kontrollerade sitt lopp, medan Hakola hade fullt upp med att hålla Juho Mikkonen och Iivo Niskanen bakom sig.

Snabbast i kvalet, etta i kvarts- och semifinal, och till slut också en förstaplats i finalen.

Ristomatti Hakolas säsongspremiär i Vuokatti blev en fullträff. Något som var väldigt välkommet efter en brokig träningssäsong.

– Det har varit svårt och psykiskt har jag varit nere. Men nu gick det väldigt bra, konstaterade Hakola efter finalen för Yle.

En final som inleddes i Iivo Niskanens kommando. Niskanen bjöd på en fartfylld inledning. Efter en liten kontakt med Niskanen knep sedan Hakola åt sig ledningen, samtidigt som Niskanen kroknade och inte alls kunde svara på tätfarten.

I stället blev segerstriden en kamp mellan Ristomatti Hakola och Juho Mikkonen. Spurtstriden slutade i Hakolas favör, med en segermarginal på 1,61 sekunder.

– Jag visste att Iivo skulle starta hårt. Sista stigningen var viktig att leda. Finalen var inte riktigt lika fräsch som det tidigare loppen av mig, konstaterade Hakola.

Kyllönen vinnare på damsidan

Även Anne Kyllönen var snabbast i varje start.

Kyllönen kontrollerade finalen och besegrade tvåan Laura Mononen med en knapp sekund. Trean Vilma Nissinen blev två sekunder efter Kyllönen.

– Det här var en väldigt tuff träningsdag. Jag ville att den skulle vara stabil, med en uppåtpekande trend. På träningssäsongen har jag fokuserat på sprint och meningen är att det ska synas i tävlingarna, förklarade vinnaren Kyllönen.

Resultat:

Damer:

1. Anne Kyllönen 3.20,38
2. Laura Mononen +0,82
3. Vilma Nissinen +2,01
4. Tiia Olkkonen +4,03
5. Jasmi Joensuu +5,49
6. Anita Korva +5,84

Herrar:

1. Ristomatti Hakola 2.52,81
2. Juho Mikkonen +1,61
3. Iivo Niskanen +2,74
4. Antti Ojansivu +3,71
5. Juuso Haarala +4,49
6. Miska Poikkimäki +13,02

Finska cupen i Vuokatti fortsätter i morgon med stafetter. Sändningen i TV2 och på Arenan börjar klockan 10:50.

Läs också