Hoppa till huvudinnehåll

Sydafrika världsmästare i rugby efter att ha krossat England i finalen – kaptenen mållös: "Har aldrig sett Sydafrika så här under min livstid"

Sydafrikanska spelare jublar och engelska spelare deppar efter VM-finalen i rugby 2019.
Sydafrikansk glädje efter VM-finalen i rugby. Sydafrikanska spelare jublar och engelska spelare deppar efter VM-finalen i rugby 2019. Bild: /All Over Press rugby

Sydafrika är nya världsmästare i rugby. I dagens final i japanska Yokohama besegrades England med de klara siffrorna 32–12 och landets tredje VM-titel var ett faktum.

VM-guld vart tolfte år verkar vara det sydafrikanska rugbylandslagets melodi. VM-trimuferna åren 1995 och 2007 följdes i dag upp med en finalseger över England.

Sydafrika har nu lika många VM-titlar som Nya Zeeland. Dagens engelska finalmotstånd besegrade just Nya Zeeland i semifinalen. Förlusten var Nya Zeelands första i VM-sammanhang sedan 2007.

Men i dagens final var England chanslösa. Engelsmännen kom aldrig åt att utmana Sydafrika i matchen och mot slutet drygade "Spingboks" ut ledningen till överlägsna siffror.

– Jag har aldrig sett Sydafrika så här under min livstid, sade Sydafrikas kapten Siyamthanda Kolisi enligt Reuters.

– Vi har så mycket problem hemma i vårt land. Tränaren sade åt oss att inte spela för oss själva, vi spelar för människorna där hemma, fortsatte han.

Även motståndarlaget Englands kapten Owen Farrell hyllade Sydafrika.

– I början hade de mycket boll i de rätta områdena och satte press på oss. I den andra halvleken kändes de som att vi kom in i matchen och fick lite momentum, men inte tillräckligt. Vi kunde inte få ett grepp i dag, men de är ett briljant motstånd sade Farrell.

Ur det sydafrikanska lägret betonade man att segern hade mer än en idrottslig betydelse för landet. Lagets tränare Rassie Erasmus avslöjade att man inför matchen snackade om vad press innebär.

– I Sydafrika innebär press att inte ha ett jobb. Press förekommer om en nära släkting blir mördad. Det finns gott om problem som ger äkta press i Sydafrika. Rugby borde inte vara något som skapar press, rugby borde vara något som skapar hopp, sade 47-åringen enligt AFP efteråt.