Hoppa till huvudinnehåll

USA undersöker den kinesiska videoapplikationen TikTok – senatorer menar att användardata kan spridas och att appen används för spionage

Ett finger syns över TikToks ikon på en smarttelefon.
TikTok får kritik från senatorer i USA. Nu ska applikationen utredas, skriver tidningen New York Times. Ett finger syns över TikToks ikon på en smarttelefon. Bild: All Over Press / Alamy mobilapplikation,smarttelefoner,TikTok

USA har inlett en utredning av applikationen TikTok, enligt anonyma källor till tidningen New York Times. USA vill utreda om TikTok delat användardata med den kinesiska staten.

Applikationen är mycket populär bland unga och har uppskattningsvis 500 miljoner användare världen över. Användarna kan publicera videor där de till exempel mimar med i låtar.

Senatorer i USA har krävt en utredning av TikTok redan tidigare eftersom de är rädda för att den kinesiskt ägda applikationen kan användas för spionage.

Utredningen görs av utskottet för utländska investeringar i USA (CFIUS).

TikTok, som tidigare hette Musical.ly, ägs av kinesiska ByteDance.

Enligt flera senatorer i USA kan ByteDance tvingas dela med sig användarinformation med kinesiska underrättelsebyråer.

"Ett hot vi inte kan ignorera"

Senatorerna som påstår det här, demokraten Chuck Schumer och republikanen Tom Cotton, är oroliga eftersom applikationen används av många unga amerikaner.

– TikTok har endast i USA över 110 miljoner användare och det är ett kontraspionage-hot som vi inte kan ignorera, skriver de i ett brev som de skickat till Joseph Maguire som är chef för underrättelsegemenskapen.

Enligt senatorerna kan man med hjälp av applikationen också påverka väljare inför nästa års presidentval.

Svartvit bild på ett gäng tonåringar som promenerar bredvid varandra.
Många unga använder applikationen. Svartvit bild på ett gäng tonåringar som promenerar bredvid varandra. Bild: Unsplash ungdomar,vänner,vänskap,unga vuxna,tonåringar

Den republikanska senatorn Marco Rubio är nöjd över nyheten om att TikTok ska utredas.

– Vilken som helst plattform som ägs av ett kinesiskt företag och samlar in enorma mängder data om amerikaner är ett potentiellt allvarligt mot mot vårt land, skriver han på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

"Våra uppgifter är inte föremål för kinesisk lagstiftning"

Nyhetsbyrån AFP har kontaktat TikTok som uppger att de inte kan kommentera lagstiftningsfrågorna. De sade däremot så här:

– TikTok har gjort det klart för alla att vi inte har några högre prioriteter än att förtjäna våra amerikanska användares tillit, samt de amerikanska förordningarna.

Förra veckan försökte TikTok skapa distans till Kina genom att säga att de inte är influerade av någon utländsk regering, därbland Kina.

– Våra datacenter finns utanför Kina och våra uppgifter är inte föremål för kinesisk lagstiftning.

USA:s finansministerium, som koordinerar CFIUS-rapporterna, har uppgett att de inte kan kommentera om en utredning är på gång eller inte.

Källor: AFP, Reuters, New York Times

Läs också