Hoppa till huvudinnehåll

Brexitpartiets ledare Nigel Farage kandiderar inte i parlamentsvalet – "vill satsa på att främja brexit genom att motarbeta Johnsons brexitavtal"

Nigel Farage och Boris Johnson
Nigel Farage och Boris Johnson. Nigel Farage och Boris Johnson Bild: AFP / Lehtikuva Nigel Farage,Boris Johnson,Storbritannien

Brexitpartiets ledare Nigel Farage kommer inte att ställa upp i det brittiska parlamentsvalet den 12 december.

Han säger till BBC att han i stället väljer att aktivt motarbeta premiärminister Boris Johnsons brexitavtal.

Nigel Farage säger att han har tänkt mycket noga på frågan och att han kommit till att han kan främja brexit bäst genom att stöda Brexitpartiets alla 600 kandidater runt om i Storbritannien.

Nigel Farage
Nigel Farage leder Brexitpartiet och sitter i EU-parlamentet Nigel Farage Bild: AFP / Lehtikuva Nigel Farage,Storbritannien

Den 55-åriga Farage säger till BBC att det brexitavtal som Boris Johnson har förhandlat fram med EU inte leder till ett verkligt utträde, och att avtalet i själva verket är värre för Storbritannien än om landet stannade kvar i EU.

- Om Boris Johnson skulle satsat på en genuin brexit så skulle vi inte behöva kämpa emot honom i det här valet, säger Nigel Farage.

Farage har utan framgång ställt upp i brittiska parlamentsval sju gånger och sitter för tillfället i EU-parlamentet.

Konservativa leder inför valet

Det konservativa partiet i Storbritannien leder med 8 procentenheter över Labour, visar en opinionsundersökning som Sunday Telegraph låtit göra.

Enkäten som utfördes under onsdagen och torsdagen ger premiärminister Boris Johnsons konservativa parti ett stöd på 36 procent.

Labour stöds av 28 procent, liberaldemokraterna av 14 procent, och Nigel Farages Brexitparti av 12 procent, visar undersökningen.

Källor: BBC, Reuters