Hoppa till huvudinnehåll

Företagare i Raseborg orolig: "Vi slåss mot hela världens nätbutiker"

Då allt fler väljer att handla på nätet i stället för att fysiskt ta sig ut till affärerna blir livet svårt för butiksägarna. I Ekenäs står många affärslokaler tomma och företagarna har svårt att se något ljus i tunneln.

Det är fredag förmiddag en höstdag i Ekenäs. Enstaka människor rör sig längs gågatan i centrum, de flesta på väg för att äta lunch, några få för att handla i de lokala affärerna.

Inne i skoaffären står Tapio Viljanen och packar upp skor ur lådor av papp. Han ler glatt men man inser snabbt att han är oroad.

- Man borde alltid tänka efter hur man uttrycker sig, men det är knappast svårt att se hurdant läget är då man tittar på gatubilden. Stora förändringar har skett under de senaste fem åren, allting sker mycket snabbt, säger han.

Vad Tapio “Tapsa” Viljanen syftar på är hur näthandeln raskt har tagit över stora marknadsandelar och satt press på kvartersbutikerna.

- Utmaningarna är inte de stora köpcentren som dyker upp här och där. Tvärtom - de kan till och med vara en räddning för någon.

- På nätet slåss vi inte bara mot närkonkurrenterna, vi slåss mot hela världens nätbutiker.

- För yngre personer är det underligt att komma till en gågata för att handla - nätet är en stor bov. Det finns alltid någon som klarar av att sälja till ett billigare pris än vad du själv kan, berättar Viljanen.

Skoaffär i Ekenäs
Det blir allt svårare att fylla Ekenäs gator med shoppare. Skoaffär i Ekenäs Bild: Mathias Gustafsson / YLE skoaffärer,skobutik

För företagare som Tapsa Viljanen betyder det i praktiken att urvalet måste ses över noggrannt. Det är ingen idé att försöka sälja produkter som bara säljer på nätet.

- Våra basprodukter har vi förstås kvar här i butikerna i Ekenäs och Karis, men vi har specialmärken på nätet.

- I och med att vi har specialiserat oss gör det att vi mår lite bättre och har kunnat använda pengarna för att fylla upp de fysiska butikerna, förklarar Tapsa Viljanen.

Framtiden ser dyster ut

Redan nu är det en hel del företagare i Ekenäs som valt att sätta lapp på luckan och får man tro Tapsa Viljanen kommer trenden att fortsätta.

- Jag har svårt att se att andra än bostadsförmedlare och frisörssalonger klarar sig här i framtiden. Ja, och så hantverkare förstås, som inte direkt kan finnas på nätet, de kan klara sig, säger han.

Du nämnde köpcentrum som en chans att överleva?

- Jo, det är bättre att vi samlas på en plats och så att säga håller fienden nära. Unga människor, yngre familjer, dras till större köpcentrum där också annan service erbjuds, konstaterar Tapsa Viljanen