Hoppa till huvudinnehåll

”Jag tränar ju inte för åländska mästerskapen”

Jenny Fellman hoppas övertyga landslagsledningen och klämma sig in i världscuplaget

I fjol gjorde hon debut i världscupen. Den här säsongen står ett VM-deltagande högt på önskelistan. Men att nå en plats i världscupen kommer att vara en tuff uppgift för Jenny Fellman. I höstas tackade nämligen ålänningen nej till en plats i B-landslaget. För att nå målet krävs det att hon lyckas i kvaltävlingarna och gör goda resultat i IBU-cupen.

Solen tittar fram mellan molnen, efter flera dagars mulet väder med regnskurar. Trots att det redan är senhöst och bergstopparna runtomkring är snötäckta värmer solen skönt i alpdalen. Vi befinner oss i Antholz i sydtyrolen, Italien.

På plats finns de italienska, franska och det finländska landslagen. Men åländska skidskytten Jenny Fellman tränar för sig själv under pappa Ulfs vakande öga.

Dorothea Wierer, Martin Fourcade, Lukas Hofer, Lisa Vittozzi och Kaisa Mäkäräinen, de allra största stjärnorna i skidskytte tränger sig på skyttevallen bredvid Fellman.

Den 22-åriga ålänningen låter sig inte störas av potpurriet av världsstjärnor. I fjol stod hon ju i samma tävlingsspår med världseliten.

Öppna Instagram-inlägget

Världscupdebut i fjol

Efter lyckade kvaltävlingar i Muonio och Kontiolax i fjol knep Jenny Fellman en plats i världscuplaget för de tre första tävlingsveckorna. Debuten i Pokljuka var hoppingivande. I Nove Mesto var en plats i jaktstarten ytterst nära då Fellman slutade på en 66:e plats i sprinten.

– Jag förtjänade verkligen platsen i laget ifjol eftersom jag gjorde väldigt bra kvaltävlingar. Jag kan också vara väldigt nöjd med Nove Mesto. Men övrigt gick det inte som jag hade tänkt mig.

Med “som jag hade tänkt mig”, menar Fellman vad som sedan hände. Först blev hon sjuk i Hochfilzen och i EM i Vitryssland blev resultatet allt annat än hon hoppats på. Hon hade tappat formen och fick inte ut den kapacitet som hon visste att hon besatte.

– Jag vet inte riktigt vad som hände men det blev kanske lite mycket med allt. Världscup, IBU-cup och EM. Jag var inte förberedd på hur påfrestande det är att resa av och an. Jag hann aldrig riktigt återhämta mig och när det inte gick som väntat blev jag väldigt frustrerad

Resten av säsongen blev lite berg- och dalbana för Fellman. Trots att det inte gick som planerat fick hon en reservplats i VM-laget till Östersund. Men VM på hemmaplan blev även det emellan för Fellman.

– Jag ville inte vara med bara för att jag fått en plats. Jag visste att jag inte var i form och tyckte jag det var bättre att stå över och ge platsen åt någon som kunde prestera bättre.

Efter att ha fått vila upp sig hemma i Östersund, där Fellman bor sedan ett antal år, så kom hon tillbaka till vårens FM-tävlingar. Där blev det två silvermedaljer för Fellman.

”Jag valde att gå min egen väg istället för en plats i B-landslaget”

-Jenny Fellman

Tackade nej till B-landslaget

Solen skiner nu varmare när vi närmar oss halva dagen. En del moln börjar samla sig runt stadion, det ser ut som om det trots allt kan bli regn även idag.

Ruljansen på skyttevallen avtar då världsstjärnorna har sin förmiddagsträning gjord. Den finska truppen packar också ihop sina grejor efter förmiddagens träningspass.

Men Fellman fortsätter sin träning. Hon är här på ett eget träningsläger eftersom hon inte hör till landslagstruppen.

Efter att man inom förbundet beslöt att minska på landslagstruppens storlek så föll Fellman ur A-landslaget. Hon blev erbjuden en plats i B-landslaget, men till den platsen tackade hon nej.

– Jag diskuterade saken med landslagstränaren Jonne Kähkönen och beslöt mig för att gå min egen väg. B-landslagets läger är mycket kortare och ordnas på sådana ställen dit det är krångligt för mig att komma från Östersund. Jag ansåg att det skulle ta mera än det skulle ge, därför tackade jag nej.

Jenny Fellman skidar på Antholz stadion
Jag känner att jag gått framåt under sommaren, säger Jenny Fellman. Jenny Fellman skidar på Antholz stadion Bild: Yle/Magnus Eklöv skidskytte damer

– Träningsförhållandena i Östersund är ju av toppklass och att resa två dagar för att delta i ett tredagarsläger är ingen idé. Visst skulle det ju ha sina fördelar med att vara med i truppen, men att klämma sig in i världscuplaget är inte omöjligt men kanske lite svårare.

För Fellman har de finska träningslägren bytts mot ett eget läger nu i Antholz och sedan träning hemma i Östersund under sin mångåriga tränare Jean Marc Chablos ledning. Tanken är att i Muonio och Kontiolax slå till med sådan prestationer att en plats i världscuplaget öppnar sig.

Första året som senior

Redan i fjol trodde hon att det skulle bli första året i seniorklassen, men en regeländring gjorde att hon fick ett junior år till. Men nu är steget till seniornivå ett faktum.

– Det är slut på lekstugan nu. Men jag har ju fått erfarenhet från IBU-cupen och sen världscupen i fjol. Så värst stort steg är det ju inte. Junior-VM blir ju bort men annars känns steget inte så stort.

Den här sommaren har Fellman satsat en hel del på skyttet och mental träning. Fjolårssäsongen visade att den största skillnaden till de övriga fanns att finna i de här två delområdena.

– Jag har haft en mental tränare i Östersund alltsedan våren. Kände ifjol att det behövs. Pressen är mycket större då läktaren är fullsatt och du ska prestera. Sen skall du vara mentalt stark också för att kunna prestera vecka efter vecka. Det lärde jag mig ijfol.

"VM är målet, jag var ju reserv ifjol så chansen finns"

-Jenny Fellman

Fellman har inte legat på latsidan under sommaren när det handlar om skytteträning. Framförallt det stående skyttet har varit varierande under tidigare säsonger.

– Jag har jobbat hårt med att få skyttet bättre. Vi har gjort en del justeringar på geväret för att få mera säkerhet. Det har blivit en hel del mer skytteträning och sen har jag verkligen satsat på torrträningsskytte. Jag har nött på hela sommaren och det har också gjort att jag blivit snabbare på vallen.

Rullskids-SM i Östersund visade att det vad Fellman säger verkligen stämmer. I sprinten kom hon sexa, det bland de svenska toppdamerna.

Först världscupen, sedan VM

Nu är också Fellman klar med sin skytteträning. Nu ska det ännu bli rullskidsåkning på de banor där VM åks i februari. Pappa Ulf packar geväret i fodralet. Han ser nöjd ut efter dagens träning

– Hon har verkligen kämpat och jobbat på bra. Man ser att det gått framåt. Vi hoppas att det ska gå bra i vinter, säger han med ett brett leende på läpparna.

Sedan skyndar han sig iväg. Han skall med Jennys mamma och äldre syster upp till Passo Stalle, gränsen mellan Italien och Österrike som bara ligger ett stenkast ifrån. Vägen dit är så smal och slingrig att man kan bara köra i en riktning i taget.

– Vi har en kvart på oss innan dom stänger vägen och släpper ner bilarna som nu väntar på toppen. Missar vi det fönstret hamnar vi vänta en halvtimme.

Jenny fellman med ett brett leende inna hon åker iväg och rullskidar i Antholsz
I vinter skall Fellman vara tillbaka i Antholz för VM Jenny fellman med ett brett leende inna hon åker iväg och rullskidar i Antholsz Bild: Yle/Magnus Eklöv skidskytte damer,jenny fellman

För Jenny är det första målet nu att få åka världscup. Kvaltävlingarna är viktiga om det skall liksom i fjol bli världscup redan i säsongsöppningen. Det skulle bli på hemmaplan i så fall. Annars gäller det för henne att i IBU-cupen bevisa att hon är värd en chans också i världscupen.

– Jag har gått framåt, det vet jag. Men det har säkert de andra också gjort. Nu då man inte ännu kört några testlopp så är det svårt att säga var man står. Fast det gått bra på rullskidor så är det ändå helt annat då man kommer ut på snö.

I fjol fick Jenny Fellman en reservplats i VM-laget. VM är såklart målet även i år.

– Jag fick ju reservplats i fjol, så chansen finns. Det är klart att målet är att få vara med i Antholz. Om jag kommer dit är ju omöjligt att säga nu. Jag vet att jag blivit bättre och jag tänker ge allt för att nå dit. Inte tränar jag för att vara i toppform för de åländska mästerskapen, skrattar Fellman

– I april är jag nöjd om jag under säsongen lyckats knipa mina första världscuppoäng och fått åka på VM. Bättre än ifjol måste det gå annars har det ju inte skett någon utveckling.

Regnmolnen har skingrat sig, det blir inget regn idag. Fellman har skidat färdigt, glider in på stadion, kurvar in på spåret som för henne framför huvudläktaren.

Läktaren är nu tom och tyst, men i februari fylls den av dryga 10 000 fanatiska skidskyttefans. Då skall Jenny Fellman vara här igen, som en av de idrottare som på målrakan får njuta av deras vilda hejarop.