Hoppa till huvudinnehåll

Inget skidväder i söder ännu - men kallare ska det bli

En skog med snöklädda träd. Solen skymtar fram bakom träden.
Lappland har redan ett snötäcke på 40 centimeter En skog med snöklädda träd. Solen skymtar fram bakom träden. Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen Naturfotografi,landskap,december,naturen,nationalparker,Vinterväder,snö,Lappland

Nu får vi säga adjö till det milda vädret för ett tag. En kall luftström drar in från norr de närmaste dygnen och för med sig köldgrader i hela landet. På många håll är det till och med kallare än normalt för årstiden.

Meteorologiska institutet jämför dagens temperaturer med medeltalet för perioden 1981-2010.

I Muonio i Lappland utlovas -15,6 grader, jämfört med -4,9 grader som var medeltalet under jämförelseperioden. Också i Kajanaland och Norra Österbotten är det kallare än normalt. Till exempel i Uleåborg är det som mildast -5,1 grader medan jämförelsetalet är +1,6 grader.

Ju längre norrut vi är desto kallare är det. I Lappland har det varit kallt redan länge, men nu får också södra Finland köldgrader.

Det går redan att skida på många håll

I Enare i Lappland är snötäcket redan ca 40 centimeter djupt, i Norra Karelen mellan 4 och 17 centimeter och i Kajanaland mellan 10 och 32 centimeter.

Chansen att också södra Finland får snö är liten trots att det blir kallare också här. Ett lågtryck drar över Baltikum men det är osannolikt att det når södra Finland.

Enligt Facebook-sidan Latutilanne, som upprätthålls av frivilliga krafter, har 26 skidspår öppnats. Det går att skida i bland annat Vuokatti, Tahko, Imatra, Ruka, Levi, Ylläs, Saariselkä, Jyväskylä, Lahtis, Haapavesi och S:t Michel.

Läs också