Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Därför publicerar vi skatteuppgifterna

En bild av en skattkista. Ovanpå den en bild av Anna Forth och ett gult citattecken.
Innehållschef Anna Forth förklarar varför Svenska Yle publicerar skatteuppgifter. En bild av en skattkista. Ovanpå den en bild av Anna Forth och ett gult citattecken. Bild: All Over Press/Yle kommentarer,anna forth

Så var det dags igen, den stora skattedagen är här.

Medierna fylls av tabeller och redogörelser över vem som tjänat vad, och framför allt vem som tjänat mest. Varje år intresserar det en stor publik, varje år ifrågasätts också motiven bakom att uppgifterna publiceras.

Skattelistorna är offentliga i Finland, något som inte är en självklarhet i alla länder men som har långa anor i hela Norden.

Den här typen av transparens bidrar till att trygga en öppen och fungerande demokrati, men den ska inte tas för given.

Intresset för uppgifterna är också stort bland vår publik, varje år hör artiklarna till det mest lästa innehållet hos oss den aktuella veckan.

Men varje år ställs också frågan om det är rätt av oss att gå ut med vilka inkomster folk haft.

En ny aspekt är att EU:s dataskyddsförordning gör det möjligt för den som vill att dölja sina skatteuppgifter.

Det betyder i praktiken att uppgifterna inte syns på den topplista som skattemyndigheterna förser medierna med.

I år har några hundra personer bett om att plockas bort från den här listan, men nästa år kan det vara fler då fler känner till att möjligheten finns.

Vilka namn som plockats bort och varför går skattemyndigheterna inte ut med.

Skatteuppgifterna är fortfarande offentliga, så den som vill kan be om dem av myndigheterna, men det kräver förstås att man vet vad man ska fråga efter.

Så hur resonerar vi på Svenska Yle?

Att berätta vad en enskild vd eller idrottsstjärna tjänade i fjol har inget egenvärde. Våra publiceringsbeslut handlar om sammanhanget och baserar sig på journalistiska avväganden.

Också i de fall någon valt att dölja sina uppgifter från topplistan kan det vara journalistiskt motiverat att publicera dem.

Det mest relevanta är inte inkomstlistorna i sig, de är främst ett verktyg för att belysa större frågor.

Till exempel hur förverkligas jämställdheten i dagens Finland i ljuset av de här uppgifterna? Vilka regionala skillnader finns det om vi ser till inkomsterna?

I vilka branscher går det bra och vilka är det som står för en stor del av skatteintäkterna? Det vill säga de intäkter som spelar en central roll för hela samhällsutvecklingen.

Det är mot den här bakgrunden Svenska Yle publicerar skatteuppgifterna. Målet är att genom vår journalistik bidra till en transparent samhällsdiskussion.

Skribenten är chef för innehåll och journalistik på Svenska Yle.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes