Hoppa till huvudinnehåll

Lewis Hamilton säkrade VM-titeln – nedstämd Bottas segrade i Texas: ”Lyckades inte nå mitt mål”

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas på podiet.
Mercedes-fest på podiet (arkivbild). Lewis Hamilton och Valtteri Bottas på podiet. Bild: All Over Press Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

Mercedes-förarna kommer att sluta på plats ett och två i VM-sammandraget. Det står klart efter en dubbelseger i Austin, där Valtteri Bottas tog segern före stallkamraten Lewis Hamilton. Kimi Räikkönen fick nöja sig med elfte plats.

Lewis Hamilton är världsmästare i formel 1 för sjätte gången. Britten säkrade titeln i Austin, Texas då han kom i mål som tvåa bakom stallkamraten Valtteri Bottas.

Hamilton ledde VM-sammandraget med bred marginal inför tävlingen. Det räckte med en åttondeplats för att säkra titeln och med tanke på det var utgångsläget intressant.

Britten tvingades nämligen starta från ruta nummer fem efter ett misslyckat kval. Men Hamilton visade redan i starten att han ska tas på allvar också i USA då han så gott som genast steg upp till trea.

Mercedes-förarna bjöd ändå på dramatik mot slutet av loppet. Bottas körde med två depåstopp medan Hamilton försökte nöja sig med ett.

Då Bottas sedan med färska däck tog rygg på Hamilton visade britten att han inte tänker ge något gratis åt sin stallkamrat. Det första försöket att köra om resulterade i att Hamilton tvingade Bottas ut från banan – men finländaren kunde ändå ett varv senare ta sig förbi britten.

"Jag gjorde det jag kunde"

I och med att det räckte med en åttondeplats för Hamilton blev resten kosmetiskt. Max Verstappen såg ändå till att ordna lite dramatik till slutet av loppet då han också försökte ta sig förbi Hamilton med färskare däck. Men holländaren lyckades inte med uppdraget och slutade trea.

Hamilton jublade lättat då han steg ut ur bilen. Det var ändå Bottas som fick ställa sig framför tv-kameran först – och finländaren verkade allt annat än nöjd.

– Jag lyckades inte nå mitt mål. Jag gjorde det jag kunde i dag, men Lewis förtjänade att vinna VM-titeln. Det finns alltid nästa år, säger finländaren.

Hamilton intygar i sin tur att han fortfarande har ork i kroppen.

– Det är så många känslor just nu. Jag är överlycklig. Min pappa sade åt mig då jag var sex eller sju år gammal att jag aldrig ska ge upp. Det är vårt motto. Just nu känner jag mig fortfarande fräsch. Jag är redo för de kommande tävlingarna, säger han.

Kimi Räikkönen, som startade från ruta 17, inledde tävlingen med mjuka däck och tog vara på fördelen. Som bäst låg ”Ismannen” tia, men efter depåstoppen gick det sämre och Räikkönen föll långt bakom poängplaceringarna.

Räikkönen körde i mål som tolva men efter att Daniil Kvjat fått ett straff flyttades finländaren upp till elfte plats.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport