Hoppa till huvudinnehåll

Linn Jung och Eva Biaudet peppar jämställdhet i Stockholm – “Karriärkvinnor skuldbeläggs för långa arbetsdagar”

Eva Biaudet och Linn Jung på solig trähusgata i Stockholm med handskrivna namnlappar i händerna. Evas lapp är uppochned.
Eva Biaudet och Linn Jung fotar karlar i Stockholm i programmet En dag i våra liv. Eva Biaudet och Linn Jung på solig trähusgata i Stockholm med handskrivna namnlappar i händerna. Evas lapp är uppochned. Bild: Niklas Rosström Eva Biaudet,fotografering,linn jung

I serien En dag i våra liv tar bloggaren och kommunikatören Linn Jung och politikern Eva Biaudet till Stockholm. Där ska Eva och Linn fota tre hyllade musiker och rannsaka könsnormer.

Text: Roy Mäki-Fränti

Då Linn Jung och Eva Biaudet landar i Stockholm slängs de omgående in i utmaning. En av utställningarna på Fotografiska muséet saknar bilder.

För att åtgärda problemet ger sig Eva och Linn ut i Stockholm med en kamera i högsta hugg. Målet är att fylla utställningen med porträtt.

Tre svenska manliga musiker ställer upp som modeller. Temat för utställningen blir “Män”. Men inte bara män. Då Eva och Linn fotograferar män och manlighet vill de samtidigt tumma på normerna.

Linn Jung oh Eva Biauet sitter i fotogalleri med en bild på sig själva tillsammans i handen.
Eva och Linn fotograferar med genusglasögon. Linn Jung oh Eva Biauet sitter i fotogalleri med en bild på sig själva tillsammans i handen. Bild: Niklas Rosström Eva Biaudet,fotografering,linn jung

– Musikvärlden är ju känd för att vara ganska macho. Och i kameralinsen porträtteras kvinnor och män fortfarande ofta enligt gällande stereotyper. Men det ska vi försöka bryta, säger Eva.

Fotoutsällning av Linn Jung och Eva Biaudet på Fotografiska i Stockholm. Foton på manliga musiker utställda.
Eva Biaudet och Linn Jung ställde ut sina foton på Fotografiska i Stockholm. Fotoutsällning av Linn Jung och Eva Biaudet på Fotografiska i Stockholm. Foton på manliga musiker utställda. Bild: Niklas Rosström fotografier,konstutställningar,Fotografiska

Manlig och mjuk vänskap mellan Patrik Isaksson och Gyllene Tiders trummis Micke Syd Andersson skildras på Söders smala gränder och Bo Sundström som frontar Bo-Kaspers Orkester fotas under en intim konsert på Hötorget.

Linn Jung, Bo Sundström och Eva BIaudet poserar.
Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester blev Evas och Linns fotoobjekt. Linn Jung, Bo Sundström och Eva BIaudet poserar. Bild: Niklas Rosström Eva Biaudet,Bo Sundström,fotografering,linn jung

Att bryta normer och peppa för jämställdhet är något som ligger både Eva och Linn varmt om hjärtat. Och speciellt jämställdhet inom arbetslivet.

– Jag känner att jag kan bli skuldbelagd för att jag inte hinner vara lika mycket hemma då jag jobbar mycket. Och förstås känner man sig usel då. Men det gäller bara att acceptera att man inte hinner med allt, säger Eva.

Eva Biaudet och Linn Jung poserar i Stockholm i buske med vatten i bakgrunden.
Eva Biaudet och Linn Jung möts i Stockholm. Eva Biaudet och Linn Jung poserar i Stockholm i buske med vatten i bakgrunden. Bild: Niklas Rosström Eva Biaudet,fotografering,linn jung

Om man som Linn är både företagare och mamma är ett sätt att tackla problemet att anpassa kontoret efter barnen.

– Då vi grundade mitt företag var en av målsättningarna att vi ska bli Finlands barnvänligaste arbetsplats. Men jag tycker att vi borde bli snällare mot kvinnor som satsar på jobbet, säger Linn.

Då och då blossar debatten upp inom jämställdhetsfrågor. Inte minst genom #MeToo som lyfte fram problem och skapade debatt för två år sedan. Men känns det inte som att utvecklingen trots det går väl långsamt?

– Ibland känns det som att Metoo håller på att glömmas bort. Och min generation brottas fortfarande med samma frågor som var aktuella på 70-talet. Ibland känner jag; kommer vi aldrig vidare i de här frågorna, säger Linn.

– Men jag har lärt mig att det bästa sättet att få saker och ting att hända är att visa exempel!

Rättelse 3.11 kl. 17:04: Linn Jungs efternamn korrigerades i rubriken.

Nyligen publicerat - Yle Fem