Hoppa till huvudinnehåll

Anställda vid åländskt postföretag misstänkta för smuggling - bedöms ha tjänat miljoner på förbjudna preparat

Stora kartonglådor i en lagerhall syns på Tullens bild.
Förbjudna preparat har lagrats och vidaredistribuerats av det misstänkta åländska företaget. Stora kartonglådor i en lagerhall syns på Tullens bild. Bild: Tullen Paket

Tullen är klar med sin förundersökning kring ett åländskt företag i postbranschen där anställda misstänks för för bland annat smuggling, grovt dopingbrott, och grovt skattebedrägeri.

Enligt ett meddelande från Tullen misstänks tolv personer för brott. Företaget där de är anställda ska under åren 2015-2016 utan behöriga tillstånd ha importerat läkemedel och dopningsmedel under falska beteckningar.

Enligt förundersökningen har ett företag som är registrerat på brittiska Kanalöarna köpt medlen från USA, levererat dem till Finland och sålt dem till EU-länder via näthandel.

Det misstänka företaget på Åland har lagrat och distribuerat produkterna och i samband med det försett dokument med falska uppgifter.

Det handlar bland annat om cirka 772 000 medicintabletter och cirka 200 000 dopingtabletter. Brottsvinningen uppgår enligt tullen till 2,2 miljoner euro.

Tullen uppger inte företagets namn

Tullen uppger sig stå i beråd att sända ärendet för åtalsprövning.

Förundersökningsledare Jussi Gustafsson uppger inte vilket företag det handlar om. Han bekräftar i alla fall att det handlar om ett företag inom postbranschen.

För cirka två år sedan rapporterade Svenska Yle om att Tullen hade slagit till mot företaget Åland Post i en utredning kring smuggling av läkemedel och dopning. Jussi Gustafsson vid posten går inte med på att uttala sig om det är just det fallet som nu går till åtalsprövning.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes