Hoppa till huvudinnehåll

Den växande näthandeln skrämmer inte - drömmen om en egen garnbutik i Kimito blev sann

Sara Blomqvist tittar till en skyltdocka i sin garnaffär
Sara Blomqvist öppnade garnbutiken tillsammans med sin vän Tone Leganger. Sara Blomqvist tittar till en skyltdocka i sin garnaffär Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,kimito

Medan många kvartersaffärer stänger på grund av konkurrensen från näthandeln, såg Tone Leganger och Sara Blomqvist möjligheter. I fjol öppnade de en garnaffär i Kimito. I samma veva blev det också en nätbutik.

Stickentusiasterna Tone Leganger och Sara Blomqvist var båda mammalediga för några år sedan och drömde då om att tillsammans öppna en garnaffär.

- Först var det mest som ett skämt, men sedan blev vi båda i princip arbetslösa och då tänkte vi: ”Ja fasingen, vi provar!”

Det började med en del motgångar, men sedan gick det riktigt bra, säger Blomqvist.

Tone Leganger vid datorn i sin garnaffär
Tone Leganger är en stickentusiast och förverkligade drömmen om en garnaffär med kompisen Sara Blomqvist. Tone Leganger vid datorn i sin garnaffär Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,garnaffär

- Vi öppnade en e-postadress, ansökte om företagsnummer och efter hand tog vi reda på vad vi behövde. Inte funderade vi så mycket, vi mest bara gjorde, berättar hon.

Det behövs en webbshop

Ganska snart stod det klart att en specialaffär i glesbygden behöver en nätbutik. Båda hade erfarenheter av att det är nätet som gäller om man bor på Kimitoön och inte har vägarna förbi stan när man behöver garn.

Hyllor med garn i en garnaffär
Garnaffären Garnhärvan i Kimito Hyllor med garn i en garnaffär Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,garnaffär

Tone Leganger gick i höstas på Vuxeninstitutets kurs i hur man öppnar en webbshop och hon säger att den skulle ha gjort livet lättare för ett och ett halvt år sedan.

- Kursen gjorde att vissa tomma rutor på den egna hemsidan nu är ifyllda, säger hon.

Duon är nöjda med hur folk har hittat både till den själva affären och till nätbutiken. Men Tone Leganger och Sara Blomqvist har försökt vara synliga annars också.

- Genom nätsidan får vi lite extra reklam av de största leverantörerna som har oss alla återförsäljare på sina hemsidor. Vi försöker också vara ordentligt synliga på sociala medier och visar oss gärna i lokalpressen. Gärna når vi också lite utanför Kimitoön eftersom det inte finns så många garnaffärer mer, säger Leganger.

Tone Leganger står vid en garnhylla
Tone Leganger gick en kurs i hur man öppnar en webbshop. Kursen var till stor nytta. Tone Leganger står vid en garnhylla Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,kimito

Näthandeln har betydelse för den här garnaffären, men än så länge är det den fysiska butiken som lockar mest kunder.

Alla stickar idag

På frågan om vem som stickar svarar de kort och gott: Alla.

- Förr tittade folk konstigt på en om man stickade i bussen, men det gör ingen längre, säger de.

Ett tredje ben att stå på, förutom affären och nätbutiken, är de kurser och stickkaféer som Leganger och Blomqvist arrangerar i sin affär. Det kommer allt från nybörjare till sådana som har stickat hela livet.

Fyra damer sitter runt ett bord och stickar
Tone Leganger, Terttu Korsström, Majvor Sandell och Sara Blomqvist på kommer gärna till butiken för att sticka tillsammans och bli inspirerade av varandra. Fyra damer sitter runt ett bord och stickar Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,garnaffär

Vissa av kurserna ordnas i samarbete med Vuxeninstitutet på Kimitoön medan kaféerna är helt i egen regi.

Terttu Korsström är en rutinerad stickare som gärna kommer till Garnhärvan och hon är glad över att den här butiken finns.

- Jag bor ganska nära och kommer ofta hit. Det är mest för sällskapet, eftersom det är roligare att sticka när man är flera. Dessutom får man många tips eftersom man är aldrig fullärd, säger Korsström.

En annan som ofta sticker sig in är Majvor Sandell som har återupptagit stickandet efter en längre paus.

- Jag kommer hit varje vecka på stickkafé och annars också. Tack vare de här båda flickorna började jag på nytt, de är så trevliga och så får jag hjälp när som helst - och det behöver jag ganska ofta.