Hoppa till huvudinnehåll

Expertens rapport från Hamiltons lugna titeljubel i USA: ”Han är på väg in i kategorin F1-legendarer tillsammans med Senna och Schumacher”

Lewis Hamilton firar.
Lewis Hamilton är numera tvåa genom tiderna i rankningen över antalet titlar i formel 1. Lewis Hamilton firar. Bild: All Over Press Lewis Hamilton

En återhållsam och tacksam Lewis Hamilton mötte medierna i Austin efter att ha säkrat VM-titeln. Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens var på plats och såg britten ta det lugnt. Nu jämför han Hamilton med sportens största ikoner.

I söndags tog Lewis Hamilton sin sjätte VM-titel i formel 1. Nu hyllar Fredrik af Petersens den färske världsmästaren.

– Det är odiskutabelt att han är en av tidernas största förare. Man måste vara imponerad av hans insats. Han har gjort ett fantastiskt jobb, säger Yle Sportens F1-expert.

Han har ett fullständigt perfekt samarbete med sina ingenjörer och mekaniker. De vet precis vad de ska göra

Af Petersens betraktade en oväntat samlad Hamilton efter loppet i Austin. Britten uttryckte sin tacksamhet när han hade klivit ner från prispallen.

– Det blev inga enorma glädjeskutt. Det var snarare så att han tänkte efter vad som hade hänt och förklarade i detalj vad han tyckte och tänkte. Jag var imponerad av honom både under och efter loppet.

– Det återstår två lopp den här säsongen. Efter finalen i Abu Dhabi lär han ta ett djupt andetag och fundera på vad han har gått igenom.

”Skulle vara en bragd”

Hamilton är på många sätt en rekordman i formel 1. Nu är han på jakt efter Michael Schumachers ikoniska titelnotering.

Just nu är Hamilton tvåa genom tiderna. I Austin passerade han argentinaren Juan Manuel Fangio som var framgångsrik på 1950-talet.

Nu har Hamilton bara Schumacher framför sig. Tysken tog sju titlar under sin karriär.

– Det brukar alltid pratas om att det finns några riktiga legendarer i sportens historia – framför allt Michael Schumacher och Ayrton Senna. Lewis är på väg att ta sig in i samma kategori. Om han klarar av bravaden att ta sin sjunde titel nästa år är det verkligen en bragd, säger af Petersens.

De har vunnit flest VM-titlar i formel 1

Sju titlar: Michael Schumacher.
Sex titlar: Lewis Hamilton.
Fem titlar: Juan Manuel Fangio.
Fyra titlar: Alain Prost, Sebastian Vettel.
Tre titlar: Ayrton Senna, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet, Jack Brabham.

Af Petersens konstaterar att det är svårt att jämföra epoker med varandra – speciellt i motorsport där förutsättningarna har förändrats radikalt. Han håller ändå Ayrton Senna som sin personliga favorit.

Senna dog efter en krasch på Imola 1994. Brassen hann vinna tre VM-titlar under sina år i formel 1.

– Jag pratade många gånger med Ayrton Senna och intrycket som han gav var helt otroligt. Han är också Lewis Hamiltons idol – tack vare personligheten, utstrålningen och körstilen. På banan var han verkligen en tuffing.

Hamilton bäst på att spara däck

När två deltävlingar återstår av årets säsong leder Hamilton med ointagliga 74 poäng före Valtteri Bottas. Af Petersens lyfter fram Hamiltons förmåga att förlänga däckens livskraft under loppen som en avgörande faktor.

– Det nämner han själv också. Han är bäst på att plocka ut max av däcken när det behövs och sedan spara dem. Han har vunnit några lopp tack vare att han kan göra det.

– Dessutom har han ett fullständigt perfekt samarbete med sina ingenjörer och mekaniker. De vet precis vad de ska göra.

Var ligger största skillnaden mellan Hamilton och Bottas?

– Det handlar ofta om små, små detaljer. Valtteri har gått framåt mycket jämfört med förra året och det sade också Lewis i går. Han har sagt flera gånger att hans största utmanare sitter i samma stall, och det är det bästa betyget som man kan få.

”Valtteris säsong är lyckad”

Bottas vann sin fjärde tävling för året när han körde i mål i USA:s GP.

– När Valtteri gjorde sitt andra depåstopp trodde jag och många andra att det var avgjort, men då stod han för strålande körning. Han körde ifatt Hamilton och kunde passera. Den insatsen kan man bara lyfta på hatten åt.

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas på pallen.
Lewis Hamilton och Valtteri Bottas kör också för Mercedes nästa år. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas på pallen. Bild: AFP / Lehtikuva Valtteri Bottas,Lewis Hamilton

Bottas har stått på pallen i femton lopp under 2019. Af Petersens tror att kampen om VM-titeln hade levt lite längre om Mercedes inte hade gett order till Bottas att släppa förbi Hamilton ett par gånger.

– Valtteri har accepterat rollen och jag tycker att hans säsong är lyckad. Med två lopp kvar att köra är den mycket bra.

Formel 1-säsongen avslutas med Brasiliens GP (17 november) och Abu Dhabis GP (1 december).