Hoppa till huvudinnehåll

Juha Koponen får ännu inte ta över vd-posten vid Lokal-Tapiola – Finansinspektionen: "Han har för lite erfarenhet"

Juha Koponen ser mot kamera. Bakgrunden är suddig.
Juha Koponen är ekonomie magister och har tidigare bland annat varit vd för Veikkaus och koncernchef för läkemedelsdistributören Tamro. Juha Koponen ser mot kamera. Bakgrunden är suddig. Bild: Lehtikuva Juha Koponen,LokalTapiola

Försäkringsbolaget Lokal-Tapiolas nya vd Juha Koponen får inte inta posten som vd och som styrelseordförande 1.1.2020 som planerat, uppger Lokal-Tapiola i ett pressmeddelande. Det på grund av att han inte har tillräckligt med erfarenhet av försäkringsbranschen, enligt Finansinspektionen som gav ett utlåtande i måndags.

Koponen utnämndes till ny vd för Lokal-Tapiola i april och det har varit meningen att han ska börja på sitt nya jobb i början av nästa år.

Han tar över posten efter Erkki Moisander som går i pension i slutet av året.

Finansinspektionen har redan tidigare uppgett att Koponen behöver samla på sig mer erfarenhet av försäkringsbranschen innan han kan ta över som direktör.

"Kom som en överraskning"

Lokal-Tapiola har försökt förbereda Koponen för chefsuppdraget genom att göra upp ett utbildningsprogram för honom.

Finansinspektionen har enligt Lokal-Tapiola tagit i beaktande den introduktion och utbildning som Koponen fått, men anser inte att den kan ersätta den praktiska erfarenhet som man får i yrket.

Ordförande för Lokal-Tapiolas förvaltningsråd, Timo U. Korhonen, säger i ett pressmeddelande att Finansinspektionens beslut kom som en överraskning.

– Vi har hela tiden haft en stark uppfattning om att Juha Koponen kommer att uppfylla Finansinspektionens tillförlitlighets- och lämplighetskrav tills slutet av året. Koponen har dessutom varit anställd vid Lokal-Tapiola sedan början av september och han har introducerats grundligt till försäkringsbranschen och Lokal-Tapiola, säger Korhonen i pressmeddelandet.

Möte om hur direktörsuppdraget ska ordnas senare i november

Koponen är ekonomie magister och har tidigare bland annat varit vd för Veikkaus och koncernchef för läkemedelsdistributören Tamro.

Dessutom har han varit styrelsemedlem i Lokal-Tapiolas företag i huvudstadsregionen sedan år 2017.

Finansinpektionen tar ställning till försäkringsbolagens chefsrekryteringar eftersom en av inspektionens uppgifter är att trygga försäkringstagarnas intressen.

Lokal-Tapiolas förvaltningsråd beslutar om hur direktörsuppdraget ska skötas efter årsskiftet under sitt möte nästa vecka.

"Det handlar inte om kompetens"

Även om Finansinspektionens beslut kom som en överraskning hade Lokal-Tapiola också förberett sig för att det skulle gå så här, säger Timo U. Korhonen till STT.

– Själv ser jag det som att Finansinspektionen gått inför en allmänt striktare linje som inte bara riktar sig mot Lokal-Tapiola. Samma förändring har märkts av då andra bolag bytt direktörer nyligen. Liknande åtgärder har vidtagits från Finansinspektionens sida, även om de inte fått lika mycket medieuppmärksamhet, säger Korhonen.

Enligt honom handlar Finansinspektionens bedömning av Koponen endast om erfarenhet.

– Kompetens är lite en annan fråga. Det finns inga brister i Koponens kunnande eller kompetens. Han har lett stora koncerner och haft stora uppdrag. Finansinspektionen har nu fäst sin uppmärksamhet vid att han saknar erfarenhet från försäkringsbranschen.

Korhonen säger till STT att han tror att Koponen kan inleda sitt arbete som vd på våren.

Finansinspektionen har på en allmän nivå fattat beslut om att man vill att ledningen och styrelsemedlemmarna i arbetspensionsbolag ska ha högre kompetenskrav än tidigare.

Finansinspektionen har uppgett att myndigheten kommer att föreslå för Social- och hälsovårdsministeriet att kompetens- och erfarenhetskraven för ledningen vid arbetspensionsföretag ska motsvara de krav som finns för andra aktörer inom pensions- och försäkringsbranschen.

Källa: STT, Lokal-Tapiolas pressmeddelande

Artikeln kompletterades 4.11.2019 klockan 23.30 med en intervju som Timo U. Korhonen gav till nyhetsbyrån STT sent på måndagskvällen.

Läs också