Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiska medier kräver tuffare tag i Hongkong - säger inget om söndagens pro-kinesiska knivattack mot aktivister

Kinesiska medier kräver tuffare tag i Hongkong, men nämner inte det ökande våldet mot demokratiaktivister
Kinesiska medier kräver tuffare tag i Hongkong, men nämner inte det ökande våldet mot demokratiaktivister Kinesiska medier kräver tuffare tag i Hongkong, men nämner inte det ökande våldet mot demokratiaktivister Bild: /All Over Press Kina,Hongkong

Statliga medier i Kina som anses återspegla ledningens tankar, kräver hårdare tag i Hongkong för att få slut på demokratiprotesterna.

Protesterna urartade i våldsamheter under veckoslutet då sex personer skadades. En man fick örat avbitet medan fem personer knivhöggs av en misstänkt pro-kinesisk man i ett köpcentrum. Tre av de skadade är i kritiskt tillstånd.

Det upptrappade våldet kräver en tuffare linje så att ordningen kan återställas, skriver den engelskspråkiga dagstidningen Daily News.

- Demonstranterna utnyttjar välvilliga lokala och västliga mediers överseende medan man tystar dem som talar sanning, skriver tidningen, men utan att nämna knivattacken.

- De (aktivisterna) är dömda att misslyckas eftersom våldet kommer att bemötas med lagens fulla kraft, varnar China Daily.

Polisen använde bland annat tårgas och pepparsprej mot demonstranter som bar ansiktsmasker eller gasmasker som polisen har förbjudit
Polisen använde bland annat tårgas och pepparsprej mot demonstranter som bar ansiktsmasker eller gasmasker som polisen har förbjudit Polisen använde bland annat tårgas och pepparsprej mot demonstranter som bar ansiktsmasker eller gasmasker som polisen har förbjudit Bild: /All Over Press Kina,Hongkong

Den inflytelserika tidskriften Global Times som utges i Peking, kräver i en ledare att myndigheterna snabbt ställer de skyldiga eller "mobben" till svars.

Tidningarna är särskilt upprörda över att den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhuas (Nya Kina) kontor i Hongkong angreps och vandaliserades i lördags.

De säger ändå inget om de allt hårdare tag som polisen har tytt sig till och som har fått omfattande kritik av människorättsorganisationer världen över.

Inget om pro-kinesisk attack

Kinas styrande Kommunistparti som höll ett fyra dagar långt möte, varnade demokratiaktivister i fredags att det inte kommer att tolerera att Kinas auktoritet i Hongkong utmanas.

Kommunistpartiet meddelade samtidigt att det överväger att införa nya regler för hur stadens ledning väljs eller avsätts.

Enligt China Daily stärker detta "rättsväsendet i Hongkong så att den nationella säkerheten kan garanteras."

- De Hongkongbor vars liv har störts av intensifierat våld och hot kommer att bli glada då livet återgår till det normala, skriver China Daily.

Varken China Daily eller Global Times skrev om söndagens våldsamheter i detalj.

Mellakkapoliisi kuvan etualalla. Taustalla lääkintähenkilökuntaa.
Sex personer skadades då en misstänkt prokinesisk man knivhögg aktivister i ett köpcentrum Mellakkapoliisi kuvan etualalla. Taustalla lääkintähenkilökuntaa. Bild: Jerome Favre / EPA Hongkong,kravallpolis

Lokala medier citerar däremot ögonvittnen som säger att en man som skanderade pro-kinesiska slagord på mandarinkinesiska, angrep folk med en kniv i ett köpcentrum. Mandarinkinesiska dialekter är vanliga i norra och sydvästra Kina.

Bilder av tumultet visar hur den lokala politikern Andrew Chiu som stöder demokratiaktivisterna, får örat avbitet då han försöker övermanna gärningsmannen.

Den misstänkta gärningsmannen tros vara en av de skadade, men det är oklart om han är en av dem som är i kritiskt tillstånd. Polisen har inte gett ut närmare detaljer om knivattacken eller dess följder.

Det var regeringen som meddelade att fem personer hade tagits in på sjukhus, tre av dem i kritiskt tillstånd. Regeringen varnade samtidigt alla för att inte ta lagen i egna händer.

- Folk borde följa lagen och inte hänge sig åt olagliga gäng, varnade regeringen.

Källor: Reuters, AP

Läs också