Hoppa till huvudinnehåll

Östnylands luciakandidat 1: Lisa Rönnberg

Luciakandidat.
Lisa Rönnberg är 16 år gammal. Hon bor i Kalkstrand, Sibbo, och går i Brändö gymnasium. Luciakandidat. Bild: Kristoffer Åberg och KSF Media Lucia,östnylands lucia 2019

För 16-åriga Lisa Rönnberg från Kalkstrand i Sibbo har sång och musik alltid spelat en viktig roll. Hon tycker också om att uppträda.

- Kring julen har lucia alltid varit en viktig sak för mig. Det skulle vara en ära att få vara den som sprider glädjen, säger hon.

Vad vill du ge som Östnylands lucia?

- Jag vill sprida glädjen och julkänslan, som jag tycker att alla ska få ha. Jag vill få människor att le och kanske till och med gråta lite.

Lisa Rönnberg studerar i Brändö gymnasium och beskriver sig själv som ganska snäll, öppen och väldigt social och utåtriktad.

- Jag är väldigt empatisk och känslig, jag känner alla känslor från topp till tå. Jag kan vara både lugn och vild och allt där emellan.

Pojkar skulle kunna vara tärnor

Ibland diskuteras det om luciatraditionen borde förändras, och om till exempel pojkar också borde få vara lucia. Hur ser du på det?

- Jag tycker att traditionen är jättefin som den är. Vi lever ju i 2019 och det börjar bli mer jämställt i världen.

- Klart pojkar skulle kunna vara lucia, varför inte? Jag tycker ändå att det är någonting fint med att lucia är en flicka. Så har det alltid varit. Hennes tärnor skulle däremot kanske kunna vara pojkar.

Om du som lucia skulle få möjligheten att hjälpa någon utsatt grupp i samhället, vilken skulle du hjälpa och varför?

- Jag skulle nog välja flyktingar, och invandrare överlag. Finland har inte gjort ett tillräckligt bra jobb med att ta emot dem. Vi har mycket mer resurser och utrymme att ge åt dem.

- De har det jobbigt och tufft. Det skulle vara jättefint att kunna stödja dem och ge dem någonting som de skulle ha nytta av, visa att man har dem i sina tankar.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia