Hoppa till huvudinnehåll

Östnylands luciakandidat 2: Ellen Rosenqvist

Luciakandidat.
Ellen Rosenqvist är 17 år gammal och bor i Sannäs, Borgå. Hon studerar i Borgå gymnasium. Luciakandidat. Bild: Kristoffer Åberg och KSF Media Lucia,Ellen Rosenqvist

Redan som femåring visste Ellen Rosenqvist att hon vill bli lucia. Hon bor i Sannäs i Borgå.

- När jag var fem år gammal sade jag att jag ska bli Lovisas lucia, för då var jag alltid och tittade på Lovisas lucia med min famo och fafa.

Huvudorsaken till att hon nu vill bli lucia har med sång att göra.

- Jag älskar att ta hand om folk i min omgivning. Du går och sjunger för människor. I och för sig är det inte en så stor sak men för dem kan det betyda så mycket, säger hon.

Vad vill du ge som Östnylands lucia?

- Förstås som alla andra; jag vill sprida glädje. Det är också en stor ära att få upprätthålla den här traditionen. Den har betytt väldigt mycket för mig och betyder jättemycket för andra.

Ellen Rosenqvist beskriver sig själv som ganska pratglad. Hon tar gärna hand om andra i sin omgivning och har lätt för att umgås med olika slags människor.

Ibland diskuteras det om luciatraditionen borde förändras, och om till exempel pojkar också borde få vara lucia. Hur ser du på det?

- Det är en svår fråga. Det är ju en tradition, så jag tror att det skulle få jättemycket kritik om det skulle ske, säger hon.

- Själv har jag inte så jättestor skillnad. Om ditt biologiska kön skulle vara man och du skulle vilja söka till lucia skulle jag inte ha problem med det.

Stöda unga med psykiska problem

Om du som lucia skulle få möjligheten att hjälpa någon utsatt grupp i samhället, vilken skulle du hjälpa och varför?

- Jag vill stöda unga med psykisk ohälsa. Jag vet att det finns brister i vården på många plan. Ibland får vissa inte vård innan det är för sent, säger Ellen Rosenqvist.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia