Hoppa till huvudinnehåll

Östnylands luciakandidat 3: Karin Lönnqvist

Luciakandidat.
Karin Lönnqvist, 16 år, bor i Tolkis i Borgå. Hon studerar i Borgå gymnasium. Luciakandidat. Bild: Kristoffer Åberg och KSF Media Lucia,östnylands lucia 2019

Karin Lönnqvist vill bli lucia för att hon kommer bra överens med människor i olika åldrar. Hon kommer från Tolkis i Borgå.

- Som person är jag ganska snäll, trevlig och lugn av mig, säger hon.

Vad vill du ge som Östnylands lucia?

- Jag vill ge glädje till dem som har det jobbigt i vardagen. Speciellt äldre människor kan känna sig ensamma. Då kan en liten sak som jag gör vara stor för dem.

Att lätt komma överens med människor ser Karin Lönnqvist som sin starka sida.

Också för pojkar

Ibland diskuteras det om luciatraditionen borde förändras, och om till exempel pojkar också borde få vara lucia. Hur ser du på det?

- Jag tycker att det skulle vara en jättebra idé att också pojkar skulle ha möjlighet att vara lucia. Samtidigt tror jag kanske inte att samhället är riktigt redo för det ännu. Det kan behövas ett antal år ännu, säger hon.

- För mig känns det nog som att det skulle vara en bra idé. Det skulle vara mer inkluderande.

Om du som lucia skulle få möjligheten att hjälpa någon utsatt grupp i samhället, vilken skulle du hjälpa och varför?

- Kanske speciellt äldre. Av egen erfarenhet vet jag att mina mor- och farföräldrar är ganska ensamma. Därför känns det som att jag skulle kunna ge dem lite glädje i vardagen.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia