Hoppa till huvudinnehåll

Östnylands luciakandidat 4: Elvira Illman

Luciakandidat.
Elvira Illman, 16 år, bor i Borgå centrum. Hon studerar i Borgå gymnasium. Luciakandidat. Bild: Kristoffer Åberg och KSF Media Lucia,östnylands lucia 2019

Musik, sång och tradition är orsakerna till att 16-åriga Elvira Illman vill bli lucia. Hon bor i Borgå centrum.

- Jag har sjungit hela mitt liv och älskar att sjunga. Jag tycker att luciatraditionen är en jättefin tradition. Före julen, när det kan vara lite stressigt för folk, tycker jag att lucia kommer med lugn och fridfullhet.

Vad vill du ge som Östnylands lucia?

- Jag tycker att det skulle vara jätteroligt att få se folk le och bli glada när man kommer in i rummet. Och som alla säger: sprida glädje, lycka och ljus i den kalla mörka vintern i Finland.

Elvira Illman säger att då hon är på gott humör kan hon vara sprallig och högljudd med sina närmaste kompisar. Då är hon också öppen om sina tankar och känslor.

Sprallig och lugn

- Sedan kan jag också vara lugn, ha dagdrömmar och tänka mycket.

Ibland diskuteras det om luciatraditionen borde förändras, och om till exempel pojkar också borde få vara lucia. Hur ser du på det?

- Det är en jättebra fråga som faktiskt borde diskuteras mera. Jag vet inte hur samhället skulle reagera men själv tycker jag att en pojke riktigt bra skulle kunna bli lucia.

Om du som lucia skulle få möjligheten att hjälpa någon utsatt grupp i samhället, vilken skulle du hjälpa och varför?

- Äldre, som lucia skulle jag gärna gå mycket till äldreboenden.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia