Hoppa till huvudinnehåll

Östnylands luciakandidat 5: Matilda Klemets

Luciakandidat.
Matilda Klemets, 16 år, bor i Gäddrag i Borgå och studerar i Borgå gymnasium. Luciakandidat. Bild: Kristoffer Åberg och KSF Media Lucia,östnylands lucia 2019

För 16-åriga Matilda Klemets är lucia en viktig jultradition. Som liten var hon ofta själv lucia. Hon bor i Gäddrag i Borgå.

- Lucia har alltid varit en viktig tradition för mig. Jag har nog nästan varje år följt med luciakröningen. Som liten lussade jag hemma för familjen och släktingar. Det har blivit en viktig jultradition.

Vad vill du ge som Östnylands lucia?

- Jag är en positiv och glad person, så det skulle vara roligt att dela med sig av glädjen till andra och speciellt till de som behöver det.

Att vilja hjälpa andra ser Matilda Klemets som en viktig egenskap hon har.

Vill få alla att trivas

- Jag tycker om att vara bland människor i olika åldrar och få dem att trivas, säger hon.

Ibland diskuteras det om luciatraditionen borde förändras, och om till exempel pojkar också borde få vara lucia. Hur ser du på det?

- Jag tycker absolut att det skulle vara helt okej att en pojke är lucia, om det på riktigt är någon som vill vara det. Sedan måste man förstås fundera på hur man utvecklar det, hur det ska vara. Men alla ska få ha möjlighet att vara lucia om de vill.

Om du som lucia skulle få möjligheten att hjälpa någon utsatt grupp i samhället, vilken skulle du hjälpa och varför?

- Det är en svår fråga, men på något sätt har jag alltid haft barn jättenära mitt sinne. Barn som har det svårt, är sjuka. Alla barn borde få möjlighet till en bra barndom.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia