Hoppa till huvudinnehåll

Populism eller befogad kritik - valet av bildningsdirektör i Borgå väcker debatt

Fullmäktige möts i fullmäktigesalen
Borgå stadsfullmäktige väljer ny bildningsdirektör den 13 november. Fullmäktige möts i fullmäktigesalen Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,Fullmäktige,stadsfullmäktige,borgå stadsfullmäktige

I en insändare anklagar centerpartisten Tuomas Kanervala de ledande partierna i Borgå för kohandel, då en ny bildningsdirektör tillsätts.

Sari Gustafsson har seglat upp som den starkaste kandidaten till ny utbildningsdirektör. Fullmäktige tillsätter posten den 13 november.

Av de fem sökande, som har klarat sig till den sista gallringen, föreslår stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula nu henne till tjänsten.

I tidningen Uusimaa kommer fullmäktigeledamoten Tuomas Kanervala (C) med skarp kritik till att Sari Gustafsson, vd för yrkesinstitutet Careeria är på förslag.

Han skriver bland annat: ”… då den SFP anknutna bildningsdirektören har gått i pension har stadens stora partier gått inför att det är från Socialdemokraternas krets nästa bildningsdirektör ska komma”.

Och fortsätter: ”En sådan här åt dig - åt mig-utdelning av tjänster enligt politiska grunder hör till en förfluten politisk tid”.

Tuomas Kanervala gick inför en populistisk tolkning av den här processen. Man kan förstås se det så, men då underskattar han de andra partiernas förmåga att fatta bra beslut― Jere Riikonen (KD)

Vi söker den bästa personen

Tuomas Kanervala får emellertid inte stöd för sina åsikter av de andra mindre partierna i fullmäktige. Yle Östnyland har talat med Vänsterförbundets gruppordförande Joonas Dachinger och Kristdemokraternas Jere Riikonen.

- Jag håller inte alls med Kanervala om att det nu handlar om politiskt spel. Vi söker den bästa personen för posten, säger Jere Riikonen. Att personen har anknytningar till Socialdemokraterna skadar inte, men är inte heller det största kriteriet för att bli vald.

Sari Gustafsson är inte längre medlem i det Socialdemokratiska partiet. Hon ställde 2008 upp i kommunalvalet för Socialdemokraterna. Hennes bror, Jaakko Jalonen, är medlem i SDP och är stadsstyrelsens ordförande.

- Det att hennes bror är en ledande politiker i staden borde inte få vara ett hinder. Själv har ju Sari Gustafsson ingen partibok. I mitt tycke är Tuomas Kanervala nu inne på populistiska tankebanor, säger Jere Riikonen.

- Då det handlar om en så viktig post inom staden behövs annan kompetens för den än rätt partibok.

Många bra kandidater

Inte heller Vänsterförbundets gruppordförande Joonas Dachinger ser några större problem med att Sari Gustafsson är den som ligger bäst till för att bli ny bildningsdirektör.

- Alla fem som nu är på slutrakan är bra kandidater, säger Joonas Dachinger. Jag tror att ingen politiker skulle påstå något annat än att det handlar om kompetens då valet avgörs. Det påstår också jag.

Sari Gustafsson är pedagogie magister. Hon sökte tjänsten som bildningsdirektör efter att stadsstyrelsen lediganslog den på nytt för andra gången i september.

Hon har också tidigare sökt tjänsten som bildningsdirektör, samt andra höga poster inom Borgå stads förvaltning.

- Tuomas Kanervala gick inför en populistisk tolkning av den här processen. Man kan förstås se det så, men då underskattar han de andra partiernas förmåga att fatta bra beslut, säger Jere Riikonen.

Svenska folkpartiets gruppordförande, Pehr Sveholm, ville inte alls kommentera Kanervalas insändare för Yle Östnyland och de frågor den väcker.

Läs också