Hoppa till huvudinnehåll

Storföretagen håller skattetoppen stabil i Borgå och Sibbo - fiskindustrin bidrar till Lovisas kassa

Rib-båt hos Boomranger-boat
Boomeranger Boats i Lovisa var ett av företagen vars vinst gav ökad samfundsskatt 2018. Rib-båt hos Boomranger-boat Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,båtar,RIB-båt

Ett gott år 2018 är den gemensamma nämnaren för de östnyländska företagen. Vinstmarginalerna är överlag betydligt större än året innan. För någon enstaka har vinsten rent av fördubblats.

Både Borgå stad och Sibbo kommun är beroende av de storföretag som uppvisar en stabil verksamhet och lönsamhet år efter år.

I Borgå är det företagen i Sköldvik som utgör de stora utbetalarna av samfundsskatt. I toppen har vi Borealis Polymers som 2017 betalade 5,1 miljoner euro i samfundsskatt och nu betalar 9,2 miljoner.

Borealis Technology beskattas på cirka 3,4 miljoner euro och Neste Engineering Solutions på cirka 2,7 miljoner euro.

Märkbart är att mängden samfundsskatt som betalades i Borgå 2018 är betydligt högre än 2017. Samtidigt har flera av de mindre och mellanstora företagen som fanns listade 2017 nu ersatts av andra företag.

Förutom petrokemin finns bland annat kommunala affärsverk, försäkringsbolag samt företag inom byggbranschen och teknologi i toppen.

Femårsrevision vid Neste Oil i Sköldvik 2015.
Årsrevision i Sköldvik 2015. Arkivbild. Femårsrevision vid Neste Oil i Sköldvik 2015. Bild: Yle/Fredrika Sundén årsrevision i sköldvik 2015

Revisionerna gav arbete och inkomster

Porvoon Maske grundades redan 1993 och arbetar med underhåll och schaktning inom industrin. Deras arbetsplats är i första hand i Sköldvik.

Vinsten för 2018 lyfte dem till en 13:e plats. De fanns inte med på listan föregående år.

- Där var ganska stora revisioner på våren och hösten 2018. De var verkligen bra för oss. Därtill har vi fått flera jobb i huvudstadsregionen som har lyckats bra, säger verkställande direktör Mika Carling

Under revisionsprocessen kunde företaget dessutom anställa fler timmermän och arbetsledare. Carling menar att det just nu är svårt att hitta personal för arbetsledning.

Enligt Mika Carling håller den goda trenden på arbetsmarknaden i sig.

- Det var kanske litet tystare i början av året men nu börjar det ju närma sig nästa års revision i Sköldvik. Troligtvis blir det inte riktigt lika bra i år som förra året, men inte går det dåligt heller. Riktigt bra går det i år också, säger Carling.

Konsultering och värdepapper ger skatter i Sibbo

I Sibbo är det två företag som överraskar. Fyrklöver-Invest som handhar värdepapper uppger en inkomst på nästan 2,4 miljoner euro och samfundsskatt på nästan 425 000 euro.

Det andra företaget är konsultfirman Styyra Oy. Hemadressen är i Kalkstrand men verksamheten försiggår i Helsingfors. 2017 gjorde företaget en vinst på litet över en miljon euro.

2018 finns konsultfirman på andra plats med en vinst på hela 18,4 miljoner euro och en samfundsskatt på nästan 3,7 miljoner euro.

I övrigt är det liksom i Borgå en handfull storföretag som står för en betydande andel av samfundsskatten.

Förutom Arla och Ingman Group-koncernen finns företag som bland annat riktat in sig på logistik, konsultering, förpackningsmaskiner, kommunalteknik, läkarvård och begagnade motorcyklar i toppen.

Första platsen innehas åter av Lival. Företaget har nästan fördubblat sin vinst från dryga 26 miljoner euro till nästan 42 miljoner, vilket 2018 gav skatteintäkter på cirka 8 miljoner euro.

Lovisa håvar in pengar ur fiskenäringen

Förutom kärnkraftverket på Hästholmen som betalar en ansenlig mängd fastighetsskatt till staden kan Lovisa än en gång förlita sig på jätten inom värmeteknik, Loval.

Vinstmarginalen mellan 2017 och 2018 är inte märkvärdig, men omsättningen har trots allt stigit något under de senaste åren.

För två år sedan var vinsten knappa 2,6 miljoner euro, vilket innebar cirka 520 000 i samfundsskatt. 2018 är motsvarande summor dryga 2,9 miljoner och knappa 600 000 euro.

Arbete på gång i verkstaden Loval i Lovisa.
Företag som tillverkar delar för olika industrier finns på olika håll i Östnyland. Bilden är från Loval. Arbete på gång i verkstaden Loval i Lovisa. Bild: Yle/ Jenny Kähärä verkstad,företag,Lovisa,metallarbeten,arbete,Händer,verktyg,loval

Men bland de 20 företag som betalade mest samfundsskatt i Lovisa arbetar fyra med fiskodling- eller förädling. Fiskeriet är en näring som inte förekommer i samma skala i de andra östnyländska kommunerna.

Disas Fish toppar listan med 5,3 miljoner euro i vinst och 1,07 miljoner euro i samfundsskatt. Det bör nämnas att företaget inte verkar i Lovisa utan i Kymmenedalen, bland annat i Fredrikshamn.

Inom samma koncern finns Kuusisen Kala i Tessjö på femte plats. Vinsten för 2018 var 1,5 miljoner och man betalade dryga 300 000 i samfundsskatt, en ökning med dryga 200 00 euro sedan föregående år.

Loviisan Smoltti som odlar fisk och familjeföretaget Semilax som odlar regnbåge och förädlar fiskprodukter hittas på 17:e och 18:e plats, vilket bekräftar fiskerinäringens betydelse för regionen.

2018 var också ett exceptionellt bra år för båttillverkaren Boomeranger Boats som gjorde en vinst på 2,5 miljoner euro, vilket innebar en halv miljon euro i samfundsskatt.

Övriga företag i toppen representerar bland annat förpackningsindustrin, finansvärlden, elektronik, skogsmaskiner samt produkter för olika industrier.