Hoppa till huvudinnehåll

En välfärdsvän som utsätts för fake news – Litauens president Nausėda på besök i Finland

Gitanas Nausėda vann presidentvalet i Litauen i maj. Han har en bakgrund i bankvärlden.
Gitanas Nausėda vann presidentvalet i Litauen i maj. Han har en bakgrund i bankvärlden. Gitanas Nausėda vann presidentvalet i Litauen i maj. Han har en bakgrund i bankvärlden. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Gitanas Nausėda,Litauen

Litauens president Gitanas Nausėda gör på tisdag ett arbetsbesök till Finland. Den 55-årige nationalekonomen, som tillträdde sitt ämbete i juli i år, har blivit mycket uppskattad för sitt engagemang för de sämst ställda. Men kritiska röster finns också.

Under visiten i Finland ska den litauiske statschefen träffa sin kollega Sauli Niinistö, statsminister Antti Rinne och riksdagens talman Matti Vanhanen.

Samtalen med Niinistö kommer att handla om bland annat regionalt samarbete och säkerheten i Europa. En litauisk statsvetare förmodar att Nausėda kan tänkas vilja diskutera situationen i Ukraina och kärnkraften i Vitryssland.

– Det vitryska kärnkraftverket Astraviec är en av de stora säkerhetsfrågorna för Litauen, säger professor Tomas Janeliūnas från Institutet för internationella relationer och politikforskning vid universitetet i Vilnius.

Det fortfarande halvfärdiga kraftverket är beläget helt nära Litauens gräns och huvudstaden Vilnius, och nyheterna från bygget har väckt oro. Till exempel har dödsolyckor inträffat under byggandet. Litauen vill att Europas länder genom påtryckningar ska förmå Vitryssland att införa högre standard på säkerheten.

På de fattigas sida

Enligt Tomas Janeliūnas är Nausėda ytterst populär i sitt hemland just nu. Presidenten talar ofta om hur ojämlikheten hotar den nationella enigheten.

– Det var hans huvudbudskap under valkampanjen. Han förespråkar ökad social rättvisa och talar varmt för ett välfärdssamhälle, säger Janeliūnas.

Gitanas Nausėda under en presskonferens i Vilnius den 27 maj 2019.
President Nausėda har blivit uppskattad för sitt engagemang för de fattiga. Gitanas Nausėda under en presskonferens i Vilnius den 27 maj 2019. Bild: EPA-EFE/VALDA KALNINA Gitanas Nausėda,Litauen

Nausėda vill förbättra situationen för de sämst ställda och kräver bland annat en höjning av pensionerna. Forskaren påpekar att det är en fråga som inte hör till presidentens ansvarsområde.

– Budgeten är regeringens och parlamentets sak, och presidentens roll i processen är av tradition mycket liten. Nausėda har ändå sagt att han kan använda sin vetorätt mot budgeten om den inte motsvarar välfärdssamhällets principer. Det skulle i så fall vara en mycket ovanlig åtgärd.

En annan statsvetare, professor Ramūnas Vilpišauskas, även han från universitetet i Vilnius, säger att Nausėdas utspel också fått kritik i Litauen.

– Han anses ha lagt fram ogenomtänkta förslag, som i välfärdsstatens namn snävt riktar in sig på sociala förmåner, i synnerhet pensioner för äldre, säger Vilpišauskas.

– De erbjuder inga strategiska visioner av reformer inom utbildning, socialt kapital eller hälsovård, sådant som kännetecknar de europeiska välfärdsstaterna.

Mystiskt meddelande från "utrikesministeriet"

Nausėdas första månader i ämbetet har också bjudit på dramatik. Han har blivit utsatt för fake news-attacker. I början av oktober fick många medier e-post i form av en kommuniké från utrikesministeriet i Vilnius, där det påstods att Nausėda bett USA att placera kärnvapen i Litauen.

Bland annat nyhetsbyrån BNS och Litauens rundradio förmodade att det handlade om en hackarattack.

– Det är inget nytt eller märkligt. Den förra presidenten Dalia Grybauskaitė var mål för Rysslands propganada, säger professor Vilpišauskas.

Också andra litauiska ministrar utsätts emellanåt för falsk ryktesspridning, tillägger han. Detsamma gäller landets allierade, till exempel de tyska styrkorna i landet.

Vilpišauskas säger att den här sortens fake news-angrepp i Litauen ses som en del av hybridkrigföringen, och att det ofta finns ryska aktörer i bakgrunden.

– Vanligen är syftet att framställa de litauiska beslutsfattarna eller landets Nato-allierade i ett dåligt ljus.

Texten är en ganska direkt översättning av Markus Kuokkanens artikel Liettuan presidentti saapuu Suomeen – kotimaassaan huippusuosittu Gitanas Nauseda joutui kautensa aluksi valeuutishyökkäyksen kohteeksi för Yle Uutiset.

Läs också