Hoppa till huvudinnehåll

EU-domstolen: Polens beslut om olika pensionsålder för män och kvinnor bryter mot EU-rätten

Jaroslaw Kaczynski visar båda handflatorna medan han talar.
Jarosław Kaczyński leder det regerande socialkonservativa partiet Lag och rättvisa. Jaroslaw Kaczynski visar båda handflatorna medan han talar. Bild: EPA-EFE/Radek Pietruszka Jarosław Kaczyński,Polen

EU-domstolen slår fast att en lag i Polen om att införa olika pensionsålder för män och kvinnor inom rättsväsendet strider mot EU-rätten.

Den nya pensionslagen i Polen stiftades för två år sedan. Förut var pensionsålder 67 för båda könen, men nu sänktes den till 65 för män och 60 för kvinnor.

Också andra förändringar som den polska regeringen har genomfört inom rättsväsendet under de senaste åren har stött på hård kritik från EU-kommissionen. EU anser att den polska regeringen bland annat underminerar domstolarnas oberoende.

Sedan det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PIS) fick makten i Polen 2015 har regeringen allt mer tagit över kontrollen av rättssystemet. I vissa fall har domare och åklagare pensionerats och ersatts med personer som handplockats av regeringen.

PIS har motiverat lagen om sänkt pensionsålder bland annat med att hävda att korrupta domare från kommunisttiden måste avlägsnas.