Hoppa till huvudinnehåll

Finnair sade upp anställda som använde passagerarnas wifi-nätverk

Finnairplan landar i Schiphol i Amsterdam.
Personalens internetanvändning förhindrade passagerare från att använda nätet. Finnairplan landar i Schiphol i Amsterdam. Bild: Mostphotos / Marco Hamperium Finnair,flygbolag,flygtrafik

Finnair har sagt upp personal på grund av olovlig wifi-användning i luften. Arbetstagarna hade under flygningar använt wifi-lösenord ämnade för passagerarna, för att komma ut på internet.

Finnair bekräftar uppsägningarna för nyhetsbyrån STT. I ett e-postmeddelande till STT säger Finnair att bolaget inte vill kommentera antalet uppsagda.

Ordföranden för förbundet för Finlands flygvärdinnor och stewardar SLSY Jari Toivonen, säger till STT att han är medveten om uppsägningarna.

Inte heller Toivonen har information om hur många arbetstagare som sägs upp. Enligt honom har Finnair meddelat sina anställda om att utredningarna fortgår åtminstone den här veckan.

Drygt hundra Finnairanställda misstänks olovligen ha använt planens wifi-nätverk.

De misstänks ha använt passagerarnas lösenord till wifi-nätverket så att det hindrade passagerarna från att komma ut på nätet. I de här fallen har passagerarna fått ett nytt lösenord.

Missbruket av wifi-nätverket uppdagades via ett enskilt fall.

Iltalehti var först med nyheten.

Finnairs kommunikationschef Manti Väätäinen-Pereira bekräftar för tidningen att personal har sagts upp. Hon vill ändå inte gå in på hur många anställda det handlar om.

- Vår utfrågningsprocess är ännu på hälft. Vi utreder frågan internt, säger hon.

Källor: STT, Iltalehti

Artikeln rättades klockan 14.16. SLSY:s ordförande Jari Toivonen var inte den som förde fram fallet i offentligheten, utan säger till STT att han var medveten om det.