Hoppa till huvudinnehåll

Fira Näsdagen med Svenska Yle med dansmaraton och sitcom i 90-talsanda

Två kvinnor står framför en färggrann bakgrund. De har clownnäsor på sig. De skrattar och ser in i kameran.
Karin Filén och Milli Hellström deltar i dansmaraton i Vega huvudstadsregionen Två kvinnor står framför en färggrann bakgrund. De har clownnäsor på sig. De skrattar och ser in i kameran. Bild: Yle/ Lukas Rusk Näsdagen,Filén

Näsdagen är här och hela Yle bullar upp med underhållning på Yle Arenan, i tv och radio men också ute på gator och torg. Svenska Yle hyllar 90-talets glada tv-traditioner och ställer till med dansmaraton.

Näsdagsveckan kör igång på Svenska Yle onsdagen 6.11 med direktsändning i Yle Vega och som stream på Arenan från Näshörnan på Alexandersgatan i Helsingfors och Svenskfinland runt.

Under förmiddagen bjuder programvärdarna Milli Hellström och Karin Filén in överraskningsgäster som tillsammans med Yles team skapar ett dansmaraton.

Det blir steppdans, pardans och folkdans och dans i egen stil. Huvudsaken är att man bjuder på sig själv och bidrar till ett gott ändamål.

Bidra gärna till dansglädjen genom att skänka en slant eller varför inte komma på plats och delta i maratondansen.

Den 8.11 kan du påverka den direktsända sitcomen

På själva näsdagen, fredagen den 8.11 hörs näsdagen i så gott som alla sändningar i både Yle Vega och Yle X3M.

Svenska Yle bjuder på en stor 90-tals sitcom på Yle Arenan kl. 12:55-18:00.

I näsdagssitcomen Född i farstun ser du Svenska Yles sitcomstjärnor Märta Westerlund och Simon Karlsson tillsammans med kända finlandssvenska skådespelare som Tobias Zilliacus, Åsa Wallenius, Patrick Henriksen, Susanne Marins, Oskar Pöysti och Antonia Atarah.

Simon Karlsson och Märta Westerlund i näsdagen 2019 promobild med grafik och texten Född i farstun sitcom.
Simon Karlsson och Märta Westerlund är Svenska Yles sitcomstjärnor. Simon Karlsson och Märta Westerlund i näsdagen 2019 promobild med grafik och texten Född i farstun sitcom. Bild: Yle Näsdagen,märta westerlund

Du kan påverka handlingen i sitcomen genom att skriva på näsdagschatten som du hittar på svenska.yle.fi medan sändningen pågår.

Sitcomen sänds live på Yle Arenan och du kan också följa den via X3M på sociala medier.

Näsdagen hörs i Yle Vega hela eftermiddagen och kvällen

I Yle Vega klockan 13-15 hör du stämningar från sitcomens green room. På plats är Magnus Hansén och Emil Friman.

I Vegas Eftersnack klockan 15-16 är näsdagen också med på ett hörn och i Tongåvan klockan 19.20 - 22.00 fortsätter näsdagsinsamlingen.

Den stora finska näsdagsshowen på tv kan du se 19-20.30 på Yle TV1 och 20.30-23.00 på Yle TV2. Information om program och artister hittar du här..

Så här deltar du i insamlingen

Bidra med 20 € genom att ringa 0600 11620.
(Pris 20,28 €/samtal + lna.)

Bidra med 10 € genom att ringa 0600 11610.
(Pris 10,26 €/samtal + lna.)

Bidra med 10 € via sms: NÄSDAGEN till nummer 16499.

Betala med Mobile Pay: använd koden 22123

Betala in på konto FI37 1572 3000 3844 20, referens 4006

Tack vare finländarnas donationer har Näsdagen under årens lopp hjälpt miljontals barn.

Organisationerna som är med i näsdagsinsamlingen är Finlands UNICEF, Finlands Röda Kors, Kyrkans Utlandshjälp, Fida International, Rädda Barnen, Plan International Suomi, Solidaritet, Finlands Fackförbunds Solidaritetscentral SASK och Finska Missionssällskapet.

Organisationerna som deltar i Näsdagen jobbar för att utsatta barn skulle ha en chans till ett bra liv. Med arbetet har man fått till stånd hållbara resultat, som gagnar barn, familjer och de samhällen som omger dem.

Vart gick pengarna som har samlats in under de senaste åren?

Fram till år 2018 har vi fått mycket till stånd tillsammans. Vi har stött en miljon barns skolgång och byggt över 9 000 skolor och daghem.

Vi har vaccinerat över 200 000 barn och främjat över två miljoner människors hälsa bland annat genom att informera om dödliga sjukdomar.

FN-arbetare vaccinerar ett barn mot mässling i Kongo-Kinshasa
Över 200 000 barn har vaccinerats. FN-arbetare vaccinerar ett barn mot mässling i Kongo-Kinshasa Bild: UN Photo/Marie Frechon mässling

Näsdagens donationer har också möjliggjort att över en miljon människor har fått kunskap och färdigheter om näring.

Tack vare Näsdagens donationer har över 100 000 människor fått rent dricksvattenoch åtminstone 1,7 miljoner träd och växter har planterats.

Red nose day sedan 1988 i Storbritannien

Näsdagen har rötterna i Storbritannien, där den första Näsdagen eller Red Nose Day firades redan år 1988. 2007 kom Näsdagen till Finland. Näsdagar ordnas också i Belgien och USA. År 2017 ordnades Näsdagen även i Kina.

Näsdagen hjälper världens barn genom att skaffa medel för nio organisationers långvariga utvecklingssamarbetsprojekt i Afrika,

Asien samt Sydamerika. Näsdagen har fyra teman dit medlen styrs: hälsa, trygghet, utbildning och näring. De här fyra stöds, så att alla världens barn skulle ha en chans till ett bra liv.