Hoppa till huvudinnehåll

Ingålaget HC Toros spelar i den västnyländska hobbyserien i ishockey: ”Visst ska vi ha roligt, men målet är att vinna guld i år”

Ett ishockeylag samlat i omklädningsrummet.
HC Toros kom på andra plats i fjol. Nu vill man vinna guld. Ett ishockeylag samlat i omklädningsrummet. Bild: Privat ishockey,ishockeyspelare,Ingå,Västnyland,south coast hockey league

South Coast Hockey League. Så heter hobbyishockeyserien där fem västnyländska lag deltar. Matcherna spelas med tillämpade regler och glimten i ögat, men ändå på allvar.

Matcherna spelas på lördagar i ishallen i Karis. I den här hobbyserien spelar man med tillämpade regler. Det betyder att tacklingar och slagskott är förbjudna.

Men det betyder inte att spelarna inte skulle ta det hela på allvar.

- Det är klart att vi spelar för att ha roligt, men vi ska nog ta oss till final och vinna guld den här säsongen, säger Thomas Nyberg bestämt.

Han är lagkapten för HC Toros från Ingå.

Porträttbild på Thomas Nyberg.
Thomas Nyberg är lagkapten i HC Toros. Porträttbild på Thomas Nyberg. Bild: Christoffer Westerlund / Yle ishockey,ishockeyspelare,Ingå,Västnyland,lagkapten,back,thomas nybergh

Det glada hockeygänget från Ingå kom till final förra säsongen, men segern gick till AC Routio från Lojo iväg med.

Jani Klingberg, målvakt i HC Toros, säger att målsättningen är realistisk.

Det här är South Coast Hockey League (SCHL) 2019-20

Fem lag deltar: Toros (Ingå), Newland Bears (Raseborg), Ice team (Raseborg), Atletico Routio (Lojo), West Ghost (Lojo)

Seriesystem: tredubbel serie, semifinalen bäst av tre matcher, final samt bronsmatch avgörs direkt i en match

Finalen: spelas 14.3.2020 i Karis ishall

Medaljlag 2018-19: 1) AC Routio, 2) HC Toros, 3) Ice Team Raseborg

Serien har bytt namn för den här säsongen, tidigare hette den Western Hockey League. Finalen i ligan spelas i mitten av mars i ishallen i Karis.

Vinnaren i den matchen kan titulera sig mästare i South Coast Hockey League (SCHL) säsongen 2019-20.

Två kompisar grundade HC Toros

HC Toros grundades år 2014 av två Ingåbor: Thomas Nyberg och Robin Österberg.

- Vi lekte med tanken att det skulle vara roligt med ett eget ishockeylag från Ingå. Och då vi ansökte om istid måste vi ha ett namn på laget, så det blev början från våra förnamn To och Ro och så slängde vi in ett s ännu, så det blev Toros, berättar Nyberg.

Toro är spanska och betyder tjur och i logon finns en tjur.

- Den symboliserar stolta Ingåbor, säger Thomas Nyberg men håller också med om påståendet att det kan handla om tjurskalliga Ingåbor också.

Jag vet inte om jag var sämsta utespelaren och att det var därför jag hamnade i målet― Jani Klingberg, målvakt i HC Toros

I laget finns för tillfället ett trettiotal spelare. Åldersgaffeln är stor, lagets yngsta spelare är omkring 20 år medan de äldsta redan passerat 50.

- Medelåldern i laget är ungefär 35 år, tror Thomas Nyberg som själv fyllt 36 år.

De flesta kommer från Ingå, men HC Toros har också spelare från andra orter i Västnyland. En spelare kommer ända från Vanda.

- När vi började var det endast killar från Ingå som var med i laget, säger Nyberg.

Började spela i rinken

Både Nyberg och Klingberg har som barn och unga spelat så kallad "pipolätkä" i rinken i Ingå. De har också sysslat med en hel del annan sport.

Jani Klingberg började som utespelare i HC Toros, men numera är han målvakt.

- Vår dåvarande målvakt fick lite bekymmer med sin hälsa, så han blev utespelare i stället. Jag vet inte om jag var sämsta utespelaren och att det var därför jag hamnade i målet, skrattar Klingberg.

Porträttbild på Jani Klingberg.
Jani Klingberg är målvakt i HC Toros. Porträttbild på Jani Klingberg. Bild: Christoffer Westerlund / Yle ishockey,ishockeyspelare,Ingå,Västnyland,målvakt,Ishockeymålvakter,Jani Klingberg

Han hade viss erfarenhet av målvaktsspel i innebandy, så helt nytt var det inte för honom att ställa sig i målburen.

Klingberg säger att det att man inte får skjuta slagskott i serien inte gör hans jobb ett dugg enklare. Vissa spelare skjuter riktigt hårda handledsskott också.

- Det beror lite på vem vi spelar mot, men nog har jag samlat på mig en hel del blåmärken, säger Klingberg.

Nästan allt är som i "riktig" hockey

Tacklingar är alltså inte tillåtna i matcherna i den här serien. Thomas Nyberg säger att domarlinjen är entydig.

- Linjen är nog ganska hård. Att kila, det vill säga om man åker bredvid varandra axel mot axel, kan vara godkänt. Det beror lite på hur domaren ser situationen. Ganska lätt blir det nog utvisningar, säger Nyberg.

Porträttbild på Jani Klingberg och Thomas Nyberg.
Både Jani Klingberg och Thomas Nyberg har som barn spelat "pipolätkä" i rinken i Ingå. Porträttbild på Jani Klingberg och Thomas Nyberg. Bild: Christoffer Westerlund / Yle ishockey,ishockeyspelare,Ingå,Västnyland,thomas nyberg

Trots att matcherna spelas med tillämpade regler är det mesta i South Coast Hockey League ändå som i "riktig" hockey. Rinken är lika stor, liksom redskapen man använder. Också spelarna är lika många och skydden lika bra.

Målgörare, assist, utvisningar, skott, målvaktsparader, räddningsprocenter och allt möjligt annat protokollförs.

Matcherna är emellertid kortare än i vanlig ishockey. En match har tre perioder á 15 minuter.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland