Hoppa till huvudinnehåll

Outi Antila ska leda FPA

Outi Antila klädd i en röd jacka framför en vit vägg.
Outi Antila ersätter Elli Aaltonen som går i pension. Outi Antila klädd i en röd jacka framför en vit vägg. Bild: Maria Miklas/Social- och hälsovårdsministeriet FPA,generaldirektörer

Folkpensionsanstalten FPA:s fullmäktige föreslår Outi Antila som ny generaldirektör. Antila är i dag överdirektör på Social- och hälsovårdsministeriet och leder ministeriets försäkringsavdelning.

Antila var kandidat för generaldirektörskapet också för tre år sedan, men då föll valet på Elli Aaltonen.

Partipolitiskt är hon obunden. Traditionellt har posten som FPA:s generaldirektör tilldelats personer som står Centern nära, men den här gången fanns ingen centerpartist med i slutskedet av rekryteringsprocessen.

Förra veckan förordade FPA:s fullmäktiges arbetsutskott antingen Lasse Lehtonen eller Hanna Tainio som ny generaldirektör, men valet föll inte på någon av dem.

Tainio är vice vd på Kommunförbundet och tidigare riksdagsledamot, medan Lehtonen är chef för diagnostiken på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och professor i hälsorätt.

Republikens president Sauli Niinistö ska ännu stadfästa fullmäktiges val. Generaldirektörsposten blir ledig vid årsskiftet då Elli Aaltonen går i pension.