Hoppa till huvudinnehåll

Professor i arbetsrätt: Finnair borde dra tillbaka uppsägningarna

Finnairplan i luften.
Finnair kommenterar inte hur många personer som sagts upp. Finnairplan i luften. Bild: Yle/ Henrietta Hassinen. flygplan,Finnair

Seppo Koskinen, professor emeritus i arbetsrätt, anser att Finnairs beslut att säga upp de anställda som använt sig av passagerarnas wifi är överdrivet.

Flygbolaget Finnair har sagt upp sådana arbetstagare som olovligt använt sig av flygplanets wifi-nätverk genom att använda sig av lösenord avsedda för passagerarna. Finnair kommenterar inte hur många personer som sagts upp.

– Visst är det emot instruktionerna att använda sig av wifin, och mig veterligen har arbetstagarna varit införstådda i det, men en uppsägning förutsätter någon form av vägande lagöverträdelse, konstaterar Koskinen.

Kabinpersonalen har fått tydliga direktiv vad beträffar internetanvändning, och arbetstagarna har agerat emot de här direktiven, menar man från Finnairs håll.

Den olovliga användningen av wifin har lett till att passagerarnas nätuppkoppling inte fungerat vilket orsakat huvudbry hos dem. Personalen har dessutom en egen uppkoppling för att utföra arbetsuppgifter som kräver nät.

– Antingen har riktlinjerna inte gått fram hos arbetstagarna, eller så har de helt enkelt inte insett hur allvarligt arbetsgivaren ser på olovlig användning av wifi, uppskattar Koskinen.

''Ifall någon sägs upp borde alla sägas upp''

Finnair uppger att missbruket uppdagades då en passagerare inte kunde komma åt wifi-nätverket.

Koskinen tror att arbetsgivaren först trott att det handlar om enskilda fall, men att det senare kommit fram att missbruket är vanligare än de trott.

I skrivande stund misstänker Finnair att det rör sig om drygt hundra arbetstagare.

– Det faktum att det rör sig om så många påverkar de tidigare uppsägningarna. Jag föreslår att arbetsgivaren skulle dra tillbaka uppsägningarna och fundera en gång till nu med facit på hand. Ifall det ska vara jämlikt borde alla sägas upp, och det ter sig omöjligt för arbetsgivaren, säger Koskinen.

Ett bättre alternativ är att utfärda varningar åt dem som missbrukat wifin, menar Koskinen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Työoikeuden professori: Finnairin olisi syytä perua irtisanomiset skriven av Hanna Terävä.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes