Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnbacken My Kippilä tillbaka efter svåra knäskadan – här är truppen som ska försöka bryta svenska VM-dominansen

My Kippilä, 2016.
My Kippilä är redo för spel i VM. My Kippilä, 2016. Bild: Matti Raivio/All Over Press Finlands damlandslag i innebandy,My Kippilä

Elva VM-debutanter finns i truppen då Finlands damlandslag i innebandy spelar om medaljer i december. En viktig kugge i laget blir backen My Kippilä som ska vara redo för spel igen efter sin knäskada.

I våras åkte Borgåbördiga stjärnbacken My Kippilä på en svår knäskada i finalserien i den svenska innebandyligan. Korsbandet var av och Kippilä opererades i början av maj.

Efter operationen har det varit en kamp mot klockan. VM avgörs i mitten av december – ett mästerskap som Kippilä inte ville missa.

Kippilä har ännu inte gjort comeback i sin svenska klubb Kais Mora men ska vara redo för spel då VM kör i gång och därför finns hon med i den finländska trupp som förbundskaptenen Lasse Kurronen tagit ut.

– Det är fint att hon börjar vara i spelskick igen. Vi har följt med läget under det senaste halvåret och nu ser det riktigt bra ut. Hon tillför mycket i backlinjen, säger Kurronen på dagens presskonferens.

Tjugo spelare ingår i truppen och av dessa är elva VM-debutanter, bland annat målvakten Krista Nieminen som spelar klubblagsinnebandy i Schweiz och anfallaren Ella Sundström från Borgålaget PSS.

– Det var ganska svårt att ta ut truppen den här gången men jag är nöjd med laget. Alla spelare som jag ville ha med i laget fanns tillgängliga, säger Kurronen.

VM börjar den 7 december och Finland spelar i samma grupp som Polen, Tyskland och värdlandet Schweiz.

Finland har förlorat de fyra senaste VM-finalerna mot Sverige. De två senaste VM-turneringarna har Sverige vunnit efter straffar.

Finlands trupp till VM:

Målvakter:
Tiltu Siltanen, SB-Pro
Krista Nieminen, UH BEO (SUI)

Backar:
Mia Karjalainen, Pixbo Wallenstam (SWE)
My Kippilä, Kais Mora (SWE)
Inka Lampinen, PSS
Laura Manninen, Pixbo Wallenstam (SWE)
Sanni Nieminen, SC Classic
Trine Sällström, Eräviikingit
Mia Vallenius, Koovee

Anfallare:
Johanna Homi, Koovee
Suvi Hämäläinen, Pirkat
Meri-Helmi Höynälä, SB-Pro
Oona Kauppi, Iksu (SWE)
Veera Kauppi, Iksu (SWE)
Sofia Leino, TPS
Sara Piispa, UH BEO (SUI)
Alisa Pöllänen, SC Classic
Milja-Maria Saarikoski, Eräviikingit
Jenna Saario, Kais Mora (SWE)
Ella Sundström, PSS

Läs också