Hoppa till huvudinnehåll

USA lämnar Parisavtalet om ett år – lämnade in formell begäran i dag

USA:s president Donald Trump stiger ur Air Force One
USA:s president Donald förverkligade nu sitt löfte att lämna Parisavtalet. USA:s president Donald Trump stiger ur Air Force One Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,USA

USA har nu officiellt begärt att lämna Parisavtalet om klimatförändringar. Utrikesminister Mike Pompeo uppger att USA meddelat FN om beslutet.

Det betyder att USA kommer att ha lämnat klimatavtalet den 4 november 2020, det vill säga dagen efter landets presidentval.

Beslutet kommer inte som en överraskning, president Donald Trump meddelade redan under 2017 att USA kommer att lämna avtalet, men det var inte möjligt att göra det förrän nu.

En klausul i avtalet, som trädde i kraft i november 2016, slår fast att inget land som undertecknat avtalet fick lämna det under de tre första åren. Efter det följer en ett år lång utträdestid.

Trumpadministrationen lämnar därmed klimatavtalet på den första möjliga dagen.

– Jag valdes för att representera medborgarna i Pittsburgh, inte Paris. Jag lovade att lämna eller omförhandla alla avtal som inte gynnar USA:s intressen, sade Trump i fjol.

Enda landet

Trump sade i fjol att klimatavtalet lägger en orättvis ekonomisk börda på USA. Presidenten har också talat varmt för amerikansk kol- och gasindustri och lovat att göra USA till en energisupermakt.

Att världens största ekonomi nu drar sig ur Parisavtalet är ett bakslag för FN:s klimatsamarbetet, men hittills har inget annat land följt det amerikanska exemplet.

Brasilien har stannat kvar i avtalet trots att landets president Jair Bolsonaro sagt att han inte tror på klimatförändringen. Även Kina och Indien, som annars inte är kända för att föra en miljövänlig politik, är fortfarande kvar i klimatavtalet.

Efter Kina är USA det land som släpper ut mest koldioxid. Landet står för 15 procent av världens klimatutsläpp.

Källor: BBC, Reuters

Läs också