Hoppa till huvudinnehåll

Wada ska granska dopningsavstängde Salazars adepter: ”Mest intressant om det finns prover att testa igen”

Alberto Salazar står och lutar mot ett räcke med ett tidtagarur i handen.
Alberto Salazar är dopningsavstängd. Alberto Salazar står och lutar mot ett räcke med ett tidtagarur i handen. Bild: AFP / Lehtikuva friidrott,Alberto Salazar

Wada kommer att ta en närmare titt på allt material som finns kring härvan om Alberto Salazar. Det betyder att man kommer att utreda de friidrottare som Salazar tränat.

Mitt under VM i Doha förra månaden blev tränaren Alberto Salazar avstängd i fyra år på grund av brott mot dopningsreglerna.

Enligt USA:s antidopningsbyrå Usada har Salazar under många år bland annat försett sina idrottare med testosteron och försökt manipulera dopningstester.

Salazar basade för ”Oregon Project” där flera mästerskapsmedaljörer som Donovan Brazier och Sifan Hassan ingick. Långdistanskungen Mo Farah tränade också under Salazars ledning fram till 2017.

Friidrottsprojektet lades ner efter Salazars avstängning och nu meddelar internationella dopningsbyrån Wada att man kommer utreda de friidrottare som han tränat – något som internationella olympiska kommittén krävt.

– Vi har rätt att titta på anklagelserna mot Salazar och framför allt är vi intresserade av se om det finns oklarheter kring idrottarna.

– Vi kan se vilka tester idrottarna har genomgått under åren. Det mest intressanta för oss är om det finns prover kvar som vi kan testa igen, säger Wadas ordöfrande Craig Reedie.

Wada kommer att inleda arbetet då man fått in allt material från Usada. Från Usadas sida är man också redo att jobba tillsammans med Wada.

– Vi bjöd in Wada att observera vårt arbete och då skulle man ha sett att vi vänt på alla stenar. Vi samlar gärna in bevisen och skickar dem till Wada, säger Travis Tygart som är chef för Usada.

Alberto Salazar har tidigare meddelat att han tänker överklaga sin avstängning.

Källor: The Times, Insidethegames

Läs också

Nyligen publicerat - Sport