Hoppa till huvudinnehåll

15 anställda kan få gå i Vörå – nu utreds om beslutet var rätt

Rainer Bystedt.
Kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt (SFP) säger att de förtroendevalda länge efterlyst en utredning av Vörå kommuns verksamhet. Rainer Bystedt. Bild: YLE/Markus Bergfors Rainer Bystedt,Vörå,styrelseordförande

10-15 personer riskerar bli av med jobbet i Vörå när kommunens ekonomi ska balanseras. Beslutet kom till som ett klämförslag när kommunstyrelsen möttes i måndags. Det är färdigt "jåmsat", tjänstemännen måste förstå läget, säger Rainer Bystedt (SFP).

När Vörå kommunstyrelse i måndags fattade beslut om skattesatserna för nästa år lade man till ett klämförslag om att se över personalstyrkan. Nu är frågan om det gick rätt till när beslutet fattades och hur man ska fortsätta från det här.

- I praktiken kan kommunstyrelsen fatta beslut om sådant, säger vikarierande kommundirektör Tom Holtti.

Tom Holtti har kontaktat Kommunförbundets jurist för att utreda hur de ska gå tillväga nu efter det godkända klämförslaget och om det har gått rätt till så här långt. Svaret han fick var att kontakta Kommunarbetsgivarna, som är kommunsektorns arbetsgivarorganisation. På onsdag förmiddagen hade han ännu inte fått något svar.

- Ska vi minska antalet årsverken måste vi samarbetsförhandla. Men vi måste reda ut fakta först, säger Holtti.

Tom Holtti
Tom Holtti är osäker om de kan basera beslut om samarbetsförhandlingar på ett avtal som inte längre är i kraft. Tom Holtti Bild: Yle/Roy Fogde Vörå,tom holtti

När kommunfullmäktige möts nästa veckas torsdag, 14 november, ska frågan om samarbetsförhandlingar behandlas. Då ska saken vara utredd. Men Holtti tvivlar på att utredningen är klar tills föredragningslistan går ut.

Stod det eller stod det inte i fusionsavtalet 2011?

Efter kommunstyrelsens möte i måndags sa ordförande Rainer Bystedt (SFP) att det i fusionsavtalet mellan Vörå-Maxmo och Oravais 2011 fanns en klausul om att personalen skulle ses över då fem år hade gått efter fusionen. Det har man inte gjort, anser Bystedt. Därför anser han att det behöver göras nu när kommunen går på minus.

Holtti har inget minne av att något sådant fanns med i avtalet i fråga. Samtidigt har han svårt att se att de kan basera beslutet om samarbetsförhandlingar på ett avtal som inte längre är i kraft.

- Det är ju inte ett avtal som är i kraft längre, det var bara i kraft i tre år. Jag har inget minne av att det står något om personalnedskärningar i samgångsavtalet, säger Tom Holtti.

Nu svarar Rainer Bystedt.

- Jag hänvisade inte till själva avtalet. Då det skrevs fanns det en andemening om att personalen skulle ses över då fem år hade gått. Det har vi inte gjort. Ekonomin är i kraft även om avtalet gått ut. Jag tycker inte att vi ska dramatisera det här, säger Rainer Bystedt.

Det är färdigt "jåmsat", intäkterna räcker inte till.

Bystedt säger att man måste se på hela kommunens verksamhet och göra en ordentlig utredning.

- Det behöver inte bli så stora nedskärningar. Kring en person finns det en verksamhet, då måste vi se om det är en verksamhet vi behöver, säger Bystedt.

Bystedt tillägger att en utredning om kommunens verksamhet är något som kommunstyrelsen frågat efter många gånger. Klämförslaget om att se över personalstyrkan och minska den med 10-15 årsverken skulle främst fungera som en ögonöppnare för tjänstemännen.

- Det är färdigt "jåmsat", intäkterna räcker inte till.

Bystedt har hemligt förslag om hur kommunen ska spara

I måndags beslöt kommunstyrelsen att höja inkomstskattesatsen till 21,5 från årets 21.

- Det skulle ge en inbesparing på 200 000-300 000 euro per år, om paketet går genom, säger Bystedt.

Vikarierande kommundirektörens förslag var att höja skattesatsen till 22 procent. Det nuvarande budgetförslaget skulle landa på ett underskott på omkring 600 000 euro.

På torsdag förmiddag kommer Bystedt, Holtti samt Vörås ekonomidirektör Anders Lidman att hålla ett möte med anledning av det aktuella inbesparingsbehovet.

Bystedt säger att han redan lagt fram ett eget förslag till dem om hur kommunen kunde spara.

- Jag vill inte gå ut med mitt förslag i det här skedet, säger Bystedt.

Artikeln uppdaterad 6.11.2019 klockan 18.51, ett citat av Tom Holtti var felaktigt. Det rätta är att han inte kommer ihåg att det skulle stå något om personalnedskärningar i fusionsavtalet från 2011.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten