Hoppa till huvudinnehåll

Åboskolor och daghem utan varm mat och städning i tre dagar - "Dåligt för de elever som inte har något med sig"

Niondeklassarna Rosa Stenbäck, Salma Krause och Ella Nihtilä sitter vid ett lunchbord.
Niondeklassarna Rosa Stenbäck, Salma Krause och Ella Nihtilä hade egen lunch med på onsdagen. Niondeklassarna Rosa Stenbäck, Salma Krause och Ella Nihtilä sitter vid ett lunchbord. Bild: Nora Engström/Yle Åbo,Ella Nihtilä

I S:t Olofsskolan i Åbo har elevkåren dukat fram äpplen, bröd, knäckebröd och saft åt eleverna i matsalen.

Det är de mellanmål som staden har skickat till skolorna och som delas ut av elevkåren, nu när den varma maten uteblir.

Fram till fredag serveras nämligen ingen varm mat i Åbo stads skolor och de flesta av stadens daghem. Orsaken är arbetstvisten mellan Arkea och fackförbunden JHL och Jyty.

Ett bord med rågbröd, knäckebröd och gulröda äpplen.
Elevkåren har dukat fram mellanmål under matrasten. Ett bord med rågbröd, knäckebröd och gulröda äpplen. Bild: Yle/Nora Engström Åbo,mellanmål,knäckebröd,bröd,frukt

Arkea, som i praktiken ägs av Åbo stad sköter kosthållet, städningen och fastighetsskötseln i skolor, daghem och andra offentliga utrymmen.

JHL och Jyty utlyste strejk på tisdageftermiddagen och i praktiken kommer cirka 1 000 anställda för Arkea att strejka i tre dagar.

"Jättebeklagligt"

I praktiken ska elever och dagisbarn ta med sig egen matsäck.

- Vi har dukat fram det som staden har fixat åt oss nu när vi inte får någon varm mat. Vi försöker få eleverna att äta här i matsalen då vi inte heller har någon städning eller fastighetsskötsel, säger elevkårens ordförande, niondeklassaren Filip Schauman.

Profilbild på Filip Schauman i grå tröja.
Elevkårens ordförande Filip Schauman. Profilbild på Filip Schauman i grå tröja. Bild: Yle/Nora Engström Åbo,filip schauman

Lärarna sköter inte bespisningen utan är endast på plats för att övervaka under matrasten, såsom alla andra dagar. Därför är det på elevkårens ansvar att dela ut maten.

Schauman tycker att det är tråkigt att eleverna inte får någon varm mat och att städningen uteblir.

- Det är jättebeklagligt. Det står ju i lagen att vi ska få varm mat varje dag. Det här drabbar oss direkt, säger Schauman.

Många har egen mat med

Vid lunchtid samlas eleverna i matsalen i vanlig ordning. Många elever har packat en egen matsäck med.

En lunchlåda med sallad i.
Många hade lunch med sig. En lunchlåda med sallad i. Bild: Yle/Nora Engström mellanmål,sallader (maträtter)

Niondeklassarna Rosa Stenbäck, Salma Krause och Ella Nihtilä presenterar sin medhavda lunch - fyllda baguetter och ris och höna med sallad.

- Det är kanske dåligt för de elever som inte har något med sig, för det som finns här i skolan är inte så bra, säger Ella Nihtilä.

Meddelandet om att skolan inte serverar varm mat kom på kommunkationsverktyget Wilma på tisdagen, berättar tjejerna.

- Mig stör det inte så mycket, för jag tycker inte om skolmaten så jag har nästan alltid egen mat med, säger Salma Krause.

Ett bord med smör och knäckebröd.
Ett bord med smör och knäckebröd. Bild: Yle/Nora Engström mellanmål,smör,bröd,knäckebröd

Rektor Christer Karlsson konstaterar att skoldagarna pågår i vanlig ordning, trots strejken. I praktiken finns det alltså ingen varm mat, städning eller vaktmästare i skolan under de här dagarna.

- Vi hade fått en förvarning om strejken, men inte när den är. Vi var förberedda eftersom vi visste att den kommer inom en snar framtid, säger Karlsson.

Inflammerade förhandlingar mellan fackförbunden och Arkea

JHL, Jyty och Arkea har förhandlat om nya arbetsvillkor under hösten, men förhandlingarna har stampat på stället.

Enligt fackförbunden vill Arkea försämra arbetsvillkoren för cirka tusen anställda och i det här skedet ser fackförbundet inget annat alternativ än att strejka.

Rödgula äpplen.
Rödgula äpplen. Bild: Yle/Nora Engström äpple,frukt,mellanmål

Arkea vill tillämpa ett nytt kollektivavtal för de anställda, vilket skulle innebära försämrade villkor och lägre löner, meddelar JHL och Jyty.

Arkea har i sin tur meddelat att JHL inte presenterat tillräckligt effektiva sätt att spara pengar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland