Hoppa till huvudinnehåll

"Det verkar som att hela hösten är en enda fest" – Linda Sällström satte ett rekord i Vasa, nu når måldrottningen ny milstolpe i landslaget

Linda Sällström och landslaget jublar.
Linda Sällström blir den tionde damspelaren som når upp till 100 landskamper. Linda Sällström och landslaget jublar. Bild: All Over Press Linda Sällström,Finlands damlandslag i fotboll

Först målrekord, nu landskampsmilstolpe. Finland har kvicknat till lagom till EM-kvalet – och Linda Sällström fortsätter bara sin höstfest. ”Den 100:e matchen kommer att kännas lika speciell som de 99 tidigare gångerna”, säger hon.

Damlandslagets 2019 är rätt besynnerligt. Efter vårsäsongens landskamper hängde mörka moln över laget.

Vem ska göra målen? Kan det här laget göra mål?

Efter att ha blivit nollat i tre av de fyra sista landskamperna före EM-kvalet fanns det fog för oro. Nu står landslaget med 11–1 i målskillnad och full pott efter två övertygande segrar i kvalet.

– Jag kände mig frustrerad hela våren när jag inte satte dit bollen, men samtidigt vet jag att det kommer sådana perioder. Nu har det vänt och jag hoppas att det håller i sig. Vi sparade målen tills det gällde på riktigt, säger Linda Sällström till Yle Sporten.

Damlandslaget jublar.
Kaisa Collin och Linda Sällström firar efter att av Sällströms fyra mål mot Albanien. Damlandslaget jublar. Bild: All Over Press/Samppa Toivonen Finlands damlandslag i fotboll,Kaisa Collin,Linda Sällström

Sällström är huvudanledningen till att Finland har öst in mål i EM-kvalet. Efter en lång måltorka i landslaget stod hon för två fullträffar borta mot Albanien. I hemmamatchen i oktober blev hon historisk när hon satte fyra bollar.

Sällström är totalt uppe på 43 landslagsmål – bäst genom tiderna.

– Om jag fortsätter att dubbla målskörden i varje match bådar det gott … men det enda som räknas är att vi vinner matcherna.

"In i en väldigt fin klubb"

Sällström konstaterar att det har gått lite tungt i klubblaget i Frankrike på sistone. Det blev tre raka förluster mot ligans bästa lag PSG, Lyon och Montpellier.

Hon byter ansiktsuttryck när torsdagens kvalmatch mot Cypern kommer på tal. Det blir hennes 100:e landskamp.

– Det verkar som att hela hösten är en enda fest, säger hon och ler.

– Jag kommer in i en väldigt fin klubb och det värmer väldigt mycket, men den 100:e matchen kommer att kännas lika speciell som de 99 tidigare gångerna.

Damspelarna som har spelat 100 landskamper

1) Laura Österberg Kalmari, 130 landskamper
2) Anna Westerlund, 122 landskamper
3) Sanna Valkonen, 120 landskamper
4) Jessica Julin, 118 landskamper
4) Anne Mäkinen, 118 landskamper
6) Tuija Hyyrynen, 107 landskamper
7) Anna-Kaisa Rantanen, 105 landskamper
8) Sanna Talonen, 103 landskamper
9) Katri Mattsson, 100 landskamper

De markerade spelarna är fortfarande aktiva.

Sällström blir den tionde damspelaren som når upp till 100 landskamper.

Högt tempo en nyckel

Mot Albanien fick Sällström stora ytor att jobba med bakom backlinjen. På torsdag förväntas Cypern backa hem och försöka stänga den vägen för Finland.

– Det betyder bara att det finns ytor på andra ställen, säger Sällström.

– Det blir viktigt att vi spelar i ett högt tempo. Vi måste också ha tålamod och fortsätta med det som har fungerat väl i vårt spel mot Albanien.

Anna Signeul.
Anna Signeul. Anna Signeul. Bild: Jarno Kuusinen Anna Signeul,Finlands damlandslag i fotboll

Sällströms direktiv är en spegelbild av vad förbundskaptenen Anna Signeul säger.

– Cypern har en del skickliga spelare, men de har inte tempot eller det taktiska kunnandet. Mot Albanien har vi spelat snabbt och gått framåt vertikalt. Nu lär vi inte få samma ytor att kontra på och då blir spelvändningarna viktiga.

Viktig match mot Portugal

Signeul säger att Finland har respekt för Cypern, men allt annat än full pott är ett stort misslyckande. Cypern finns knappt i damfotbollen – nationen är en fullständig novis i de här sammanhangen.

I Cyperns hittills enda kvalmatch blev det en 0–8-förlust mot Skottland.

– Skottland spelade på ett idealiskt sätt för att såra dem, säger Signeul.

– Vi tränar på att hålla ett högt tempo och pratar om det. Vi har spelare som kan utnyttja sin teknik i fart och har kapaciteten för att ta många höghastighetslöpningar. Det ska vi använda oss av.

Finland valde att spela mot Cypern på torsdag för att förbättra oddsen inför kvalets första vägvisare. På tisdag nästa vecka väntar Portugal borta. Landslaget åker till Portugal på fredag.

– Jag känner stor revanschlust mot Portugal. De förstörde vårt förra EM-kval. Men det gäller att hålla fokus på Cypern och ta tre poäng, säger Sällström.

Under Signeuls tid som förbundskapten har Finland mött Portugal tre gånger. Varenda gång har det blivit kryss.

Finland–Cypern börjar klockan 18 på Tölö fotbollsstadion i Helsingfors och sänds direkt på Arenan. Matchen sänds i efterhand på TV2 med start klockan 21.50. Sebastian Backman är kommentator på svenska.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport