Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Att hålla ihop i och utanför bassängen

Rolf Mikkola.
Rolf Mikkola är medlem i Helsingfors Simsällskap som har en stark föreningsanda. Rolf Mikkola. Bild: Privat Finlands Svenska Idrott,Rolf Mikkola

En av Finlands Svenska Idrotts budord är gemenskap. Ett ord som betyder så otroligt mycket och som skapar livskraftiga föreningar. Överlag är gemenskapen stark inom den finlandssvenska idrotten. Man är trogen sin förening man har växt upp i.

Helsingfors Simsällskap eller Simmis är ett begrepp inom den finländska simidrotten. Alla i föreningen vet vad Simmis står för. Simmis historia har sina aktörer bestående av tusentals vanliga människor av vilka ett flertal har presterat sällsynta bravader under de gångna åren. Simmis-andan har inspirerat alla i föreningen.

Atmosfären inom Simmis är att få vara med om att göra någonting stort tillsammans.

Det fina i det hela är att föreningen, som grundades redan 1887, fortfarande är flytande. Det bevisar segrarna i samtliga poängtävlingarna under 2019, från Kaleva-pokalen till åldersklassmästerskapen. Somliga värdetävlingar med bred marginal.

Samhörigheten har alltid varit stark. Toppidrotten är inte det enda som tänder medlemmarna. Även ett starkt kamratskap och en stark vilja att hjälpa varandra under svåra tider finns. Man upplever föreningen och de olika träningsgrupperna som en familj.

Samhörighet och kamratskap

Jag har själv haft lyckan att få uppleva Simmis i en simmarfamilj där min mor hörde till den nationella toppen i Finland och min far var föreningsaktiv både som styrelsemedlem och ordförande.

Då Simmis första gången vann Kaleva-pokalen i simning 1956 ”konstaterade” nioåriga jag att det är något speciellt med Simmis. Hela Simmis-familjen njöt och gladdes över framgångarna. Simmarna och vattenpolospelarna tänjde sig alltid vid nationella duster. De höll ihop i och utanför bassängen.

Senare kunde jag på nära håll erfara samma fenomen som både aktiv simmare och vattenpolospelare.

Vi höll ihop år ut och år in. Fortfarande samlas vi “vattenpologamyler” två gånger i veckan i Backasbrinkens simcenter för gemensamma sim- och bollträningar. Intresset och glöden finns fortfarande kvar. Kamratskapet är djupt förankrat med en stor respekt för varandra.

Giligan

Ett speciellt fenomen i Simmis är gentlemannaklubben Giligan som grundades av Simmis vattenpolospelare redan för nittio år sedan.

Klubben sammankommer regelbundet och har ansenligt kunnat stöda moderföreningen ekonomiskt. I reglerna om Giligans uppgift står det:

Giligan har till uppgift att vara en sammanslutning, varest moralisk uppfostran, danande av karaktär, själsstyrka och fysisk duglighet hos dess medlemmar står som huvudmål. Medlemmarna äga vidare stöda HSS och simsportens sak i allmänhet, frisinnade och av gamla fördomar oberörda, uppfostra varandra till taktfulla gentlemän, stärka samhörigheten, sammanhållningen och kamratskapet inom egen krets ...

Åter ett bevis över en stark föreningsanda som för mig och mången annan håller livet ut.

Rolf Mikkola
Medlem i Simmis sedan 1947 och VD för Simförbundet 1985 – 2006

Läs också

Nyligen publicerat - Sport