Hoppa till huvudinnehåll

Här är truppen som ska säkra Finlands historiska EM-biljett: "Skadebekymmer", frågetecken och comebacks – Thomas Lam med i truppen igen

Tim Sparv firar.
Tim Sparv har återhämtat sig bra men är ett litet frågetecken. Tim Sparv firar. Bild: Yle/ Tomi Hänninen Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Om nio dagar är dagen som hela Fotbollsfinland så ivrigt ser fram emot här. Nu är också truppen utnämnd för den ultimata utmaningen och chansen att ta en historisk EM-biljett.

Som väntat skedde det inga massiva förändringar i truppen inför matchen men några skadefrågetecken kvarstår och både Lassi Lappalainen och Jere Uronen är med säkerhet borta på grund av skada.

Finland behöver två poäng för att ta sig till EM. Den 15 november möter Finlands fotbollsherrar Liechtenstein i Tölö. Med seger på hemmaplan har Finland säkrat en historisk plats i sommarens EM-slutspel.

Ytterst delikat läge.

Finlands landslagstrupp till matcherna mot Liechtenstein och Grekland

Målvakter
Lukas Hradecky, Bayer 04 Leverkusen
Jesse Joronen, Brescia Calcio
Anssi Jaakkola, Bristol Rovers

Försvarare
Joona Toivio, BK Häcken
Paulus Arajuuri, Pafos FC
Jukka Raitala, Montreal Impact
Sauli Väisänen, AC Chievo Verona
Juha Pirinen, Tromsø IL
Leo Väisänen, FC Den Bosch

Mittfältare och anfallare
Joni Kauko, Esbjerg fB
Tim Sparv, FC Midtjylland
Glen Kamara, Rangers FC
Rasmus Schüller, Minnesota United
Robin Lod, Minnesota United
Fredrik Jensen, FC Augsburg
Robert Taylor, Tromsø IL
Simon Skrabb, IFK Norrköping
Pyry Soiri, Esbjerg fB
Teemu Pukki, Norwich City FC
Joel Pohjanpalo, Bayer 04 Leverkusen
Jasse Tuominen, Bate Borissov
Thomas Lam, Zwolle

Petteri Forsell, Jere Uronen, Albin Granlund och Lassi Lappalainen är inte med i den truppen som i dag publicerades. Truppen är ändå inte fullt spikad än, utan enbart 22 spelare är i det här läget uttagna.

– Vi har haft lite skadebekymmer. Lassi Lappalainen och Jere Uronen är båda borta på grund av vristskador vilket är synd både för dem och för laget. Albin Granlund är också skadad men vi följer med läget och förhoppningsvis kan han spela.

– Vi fyller på truppen med 1-2 spelare i ett senare skede, sade chefstränaren Markku Kanerva under dagens pressinfo.

Finlands fotbollslandslag jublar.
Kanerva ser inte risk för överladdning trots otrolig iver i laget. Finlands fotbollslandslag jublar. Bild: Miikka Jääskeläinen fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

Glädjande nog har både Arajuuris och Sparvs återhämtning gått bra och de är förhoppningsvis i gott skick till matchen. Men är små frågetecken enligt Kanerva.

Däremot är Thomas Lam kvitt sina skadebekymmer och är med igen.

Finland spelar sin absolut största match hittills då Liechtenstein kommer på besök. Kanerva är ändå inte orolig för att spelarna ska vara överladdade eller för ivriga.

– Vår resa är på slutrakan och det är dags för den stora finalen. Vi vill knipa segern på hemmaplan och säkra EM-biljetten, säger Kanerva.

– Det finns alltid en risk för att spelarna är för laddade. Killarna är fulla med iver men de är också rutinerade. De vet vad som står på spel.

Finland spelar två matcher i november. Efter matchen mot Liechtenstein möter man Grekland borta den 18 november.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport