Hoppa till huvudinnehåll

Landslagslegendaren Riikka Sallinen hyllas av fostrarföreningen – JYP hissar speltröjan i taket och spelnumret fryses under ligamatch i januari

Riikka Sallinen.
Historiska VM-finalen i våras blev Sallinens sista match som elitspelare. Riikka Sallinen. Bild: Tomi Hänninen Riikka Sallinen

Finlands främsta damspelare, flerfaldiga mästerskapsmedaljören, Riikka Sallinen får stor hedersbevisning av sin fostrarförening JYP. Klubben meddelar i dag att landslagsspelarens speltröja hissas i taket i hemmahallen under en herrligamatch i januari.

I juni meddelade Riikka Sallinen att karriären nu är över. Det bara två månader efter att hon och resten av Damlejonen tog ett historiskt VM-silver. Nu meddelar JYP att de valt att hedra den framgångsrika JYP-fostrade landslagsforwarden.

I januari under matchen mellan JYP och Pelicans hissas Sallinens speltröja upp i taket i hemmahallen och nummer 13 fryses.

– Riikka Sallinen är en legendar såväl i Jyväskylä som i hela hockeyvärlden, skriver klubben.

Från tidigare hänger Ari-Pekka Siekkinens, Pertti Rastelas, Pentti Mikkiläs och Risto Kurkinens tröjor i taket i hallen.

Sallinen har vunnit tre FM-guld och två FM-silver för klubben. I landslagströjan har hon bland annat vunnit två OS-brons, sex VM-brons och ett VM-silver.

Sallinen blev även första kvinnliga spelaren från Europa att väljas in i IIHF:s Hall Of Fame.