Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Svenska dagen firas med fester och förtjänstmedaljer, vindkraften växer i väldig fart, intresset för kreativa linjer vid folkhögskolorna minskar

En gul anka på ett träräcke, segelbåtar i bakgrunden.
I ankdammen uppmärksammas svenska dagen med bland annat fester, sång och medaljer. En gul anka på ett träräcke, segelbåtar i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle Badanka,finlandssvenskar,ankdammen

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

I dag firar vi svenska dagen! Svenska Finlands Folkting firar genom att dela ut 18 förtjänstmedaljer. I år kan du följa med Folktingets huvudfest på Svenska Teatern i Helsingfors på Yle Fem med start klockan 20.00.

Svensklärarna i Finland är oroade för att ungdomar i finska skolor läser för lite svenska. Imatra beslöt därför självmant ge sjundeklassarna en årsveckotimme i svenska till.

En annan som tagit svenskaundervisningen i sina egna händer är Laura Mähönen. Hon lämnade familjen och kompisarna hemma i Rantasalmi i södra Savolax för ett abiår i Svenskfinland.

Fokuset har skiftat i Svenskfinlands folkhögskolor. Tidigare sökte många till linjer som fokuserade på kreativa ämnen som teater, foto och musik. Nu är de flesta folkhögskolornas utbildning främst fokuserad på integration och språkundervisning för invandrare.

Vindkraften har upplevt ett rejält uppsving de senaste åren. Vindmöllorna har blivit större och byggs numera utan statligt stöd. Om tio år kan vindkraften vara lika viktig som kärnkraften för Finlands elförsörjning.

Nästan var femte finländare har psykiska problem. Ett medborgarinitiativ kräver nu en så kallad terapigaranti som ska hjälpa folk att snabbare få hjälp. Vi har träffat Pia Alarto som har egna erfarenheter av terapi: "Det värsta är när man tror att man blir kvar i mörkret, i illamåendet för alltid".

Utrikes

I riksrättsutredningen mot USA:s president Donald Trump har landets EU-ambassadör erkänt att det finns en koppling mellan militärt stöd i Ukraina och utredningen kring Joe Bidens son.

I södra Thailand har femton människor dödats i en serie attacker mot vägspärrar. Offren uppges vara medlemmar ur Thailands frivilliga säkerhetsstyrkor. Attackerna genomfördes med största sannolikhet av muslimska separatistrebeller, men ingen har tagit på sig skulden.

Väder

I söder är det mestadels klart till halvklart och uppehåll. Dagens högsta temperatur är +2 till -2 grader. I landets mellersta del är det lite mera mulet och temperaturen är -2 till -8 grader. I norr ännu kallare, lokalt cirka -20 grader.

Svag till måttlig vind mellan nord och ost.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes